Sudanul de Sud: spectrul unui război civil

Comunitatea internaţională urmăreşte cu nelinişte evoluţia situaţiei din Sudanul de Sud, ţară care şi-a obţinut recent independenţa, în 2011, dar care riscă să fie confruntată cu un veritabil război civil. Organizaţia Naţiunilor Unite a aprobat trimiterea unui număr suplimentar de militari pe teren unde se află deja 7000 de căşti albastre.

In principiu o forţă de 12 500 de soldaţi ONU va fi operaţională în Sudanul de Sud, dar pericolul unor masacre interetnice, chiar spectrul unui genocid pe fond tribal, nu sunt excluse. Liderii politici din această ţară în care populaţia este în majoritatea ei creştină au intrat într-o logică nefastă de incitare la violenţă, ceea ce aminteşte scenariile teribile care s-au derulat în alte ţări africane, precum Rwanda.

Rezumînd, putem spune că în Sudanul de Sud se duce o luptă pentru putere între un fost vice-preşedinte, Riek Machar, intrat în dizidenţă, şi actualul preşedinte Salva Kiir. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite conflictul deschis dintre cele două tabere, izbucnit pe 15 decembrie, s-a soldat deja cu cîteva mii de morţi şi cu zeci d emii de persoane deplasate, ceea ce amplifică insecuritatea şi violenţa pe un continent unde nu lipsesc focarele de criză, cum ar fi Mali sau Republica Centrafricană.   

Statele Unite, care au sprijinit foarte activ obţinerea independenţei de către Sudanul de Sud, şi-au poziţionat mai multe efective gata de intervenţie în Uganda şi Djibuti. Washingtonul doreşte să evite repetarea dramei din Libia, de la Benhgazi, cînd, în decembrie anul trecut, ambasadorul american şi trei dintre colaboratorii săi au fost ucişi de indivizi care în mod normal ar fi trebui să fie recunoscători puterilor occidentale că i-au debarasat de un tiran. Pentru unii observatori de la Washington ceea ce se întîmplă în Sudanul de Sud reprezintă un eşec al politicii americane în această ţară. De altfel preşedintele Barack Obama a avertizat că îşi va retrage ajutorul de 400 de milioane de dolari promis pentru 2014 dacă părţile aflate în conflict nu ajung la un compromis. Să mai spunem că acest conflict din Sudanul de Sud are drept miză principală petrolul. Riek Machar pretinde că a luat sub control zonele de producţie petrolieră şi pare doritor acum să se asocieze cu Sudanul de Nord pentru a-şi priva adversarul de principalele surse de venit, ceea ce ar însemna o regionalizare a conflictului.

Reaminim că Sudanul de Sud, care numără în jur de 10 milioane de locuitori, majoritatea de religie creştină sau animistă, s-a desprins după un lung conflict de partea de nord cu majoritate musulmană.