Strasbourg - capitala Crăciunului

strasbourg_marche.jpg

Strasbourg - capitala Crăciunului ; credit foto: rfi.fr

Deşi Crăciunul a trecut, piaţa de Crăciun de la Strasbourg rămîne deschisă pînă pe data de 31 decembrie. Această manifestare axată în jurul sărbătorilor de iarnă a devenit o atracţie internaţională şi atrage anual în capitala Alsaciei în jur de două milioane de vizitatori.

Greu de găsit un nume pentru a defini cît mai bine această manifestare cu conotaţii religioase dar mai ales comerciale şi turistice. Lansată anul acesta pe 29 noiembrie, piaţa de Crăciun de la Strasbourg a fost de fapt un festival neîntrerupt de 31 de zile, în acelaşi timp carnaval şi pelerinaj, sărbătoare a copiilor dar şi a familiilor, spectacol uman dar şi spectacol al creativităţii, tîrg al artizanilor şi mobilizare asociativă în numele carităţii şi al valorilor umanitare.

Fenomenul tîrgurilor sau al pieţelor de Crăciun ia amploare în Europa, sursa sa de inspiraţie fiind tradiţiile germane în acest sens. Oraşul Strasbourg şi-a găsit însă o vocaţie culturală organizînd acest tîrg, la fel cum oraşul Avignon şi-a găsit vocaţia prin festivalul său de teatru sau oraşul Frankfurt prin celebra sărbătoare a berii. Pentru oraşul Strasbourg piaţa de Crăciun anuală a devenit o marcă internaţională, o vitrină a identităţii sale precum şi a întregii Alsacii, regiune de frontieră care distilează două culturi, cea franceză şi cea germană.

De fapt, întregul oraş devine unul pietonal în cursul lunii decembrie, iar organizatorii propun nici mai mult şi nici mai puţin decît 11 tîrguri de Crăciun, răspîndite în principalele pieţe ale oraşului, ceea ce crează posibilitatea unor circuite fascinante pentru turişti.

Vizitatorul care vine la Strasbourg pentru o zi sau două sau trei îşi începe fără îndoială periplul salutînd vedeta manifestării, bradul împodobit, înalt de 30 de metri, instalat în piaţa Kleber. După acest prim gest ritualic turistul nostru se va grăbi fără îndoială să ajungă în piaţa Catedralei, care este poate locul cel mai încărcat de istorie şi spiritualitate, în inima oraşului vechi. Vor urma apoi alte etape pasionante: piaţa de Crăciun organizată pe lunga esplanadă din faţa operei, apoi descoperirea cartierului numit "La petite France" şi care este un fel de Veneţie în miniatură datorită mai multor canale şi diguri construite acolo pentru a regulariza debitului fluviului Ill, important afluient al Rinului.

Turistul curios şi neobosit va bifa treptat, pe planul sau în broşura primite la gară sau la aeroport, toate etapele propuse de organizatori: un magic orăşel al copiilor, tîrgul de produse alsaciene din piaţa Austerlitz, spectacolul de lumini de pe faţadele clădirilor pe cîteva dintre principalele bulevarde ale oraşului… Zona numită Carré d'Or, un labirint de străduţe înguste, atrage uneori atîta lume prin faţa vitrinelor încît circulaţia în dublu sens devine aproape imposibilă.

In jur de 300 de cabane din lemn devin de fapt tot atîtea spaţii comerciale magice în care ai impresia că ţi se oferă numai obiecte insolite destinate să-ţi stimuleze imaginaţia, precum şi bunătăţi de tot felul, de la sute de varietăţi de turtă dulce la sute de varietăţi de ciocolată, de la vin fiert cu miros de scorţişoară la suc de portocale fiert sau la suc de mere fiert cu cel puţin 7 mirodenii în interior.  

Oraşul Strasbourg îşi merită fără îndoială titulatura pe care şi-a atribuit-o singur pentru a-şi face reclamă, aceea de "capitală a Crăciunului". Si aceasta mai ales întrucît pe durata lunii decembrie nu propune doar ghirlande şi globuri, iluminaţii şi comerţ, ci şi în jur de 500 de manifestări culturale. Nenumărate concerte în mai toate bisericile oraşului, spectacole dintre care majoritatea de stradă, expoziţii în diverse spaţii dar mai ales în muzeele oraşului, vizite ghidate, activităţi destinate copiilor - toate acestea sunt repertoriate în ghidul editat de organizatori şi distribuit gratuit. In fiecare an oraşul Strasbourg are şi un invitat de onoare, o ţară care vine cu specificul ei în materie de tradiţii şi sărbători de iarnă. Anul acesta invitatul a fost Croaţia, căreia i s-a atribuit un spaţiu special în Piaţa Gutenberg.

Strasbourg-ul face parte din acele oraşe ale lumii care, fără să fie capitale, găzduiesc sedii internaţionale şi se pot lăuda cu un prestigiu internaţional. Oraşul New York sau oraşul Geneva mai fac parte din această "familie". Prin faptul că găzduieşte sediul Parlamentului European oraşul Strasbourg este deja o capitală a Europei. Pentru cei care îl vizitează în luna decembrie însă el rămîne definitiv o capitală a Crăciunului.