Franţa sub presiunea imigraţiei clandestine

Franţa constatǎ cǎ a devenit un "El Dorado" pentru imigraţia clandestinǎ, mai ales pe fondul instabilitǎţii din Magreb şi al numeroaselor conflicte din Africa. Organizaţia Naţiunilor Unite aratǎ în acest context cǎ imigraţia clandestinǎ aduce venituri colosale diverselor reţele mafiote.

Dupǎ traficul de droguri şi cel de arme, traficul de persoane este cea mai lucrativǎ activitate care îmbogǎţeşte numeroase organizaţii clandestine, reţele mefiote şi indivizi rǎmaşi în umbrǎ. Cotidianul Le Figaro, care dedicǎ un substanţial dosar acestor practici, aratǎ cǎ anul acesta autoritǎţile franceze au dezmembrat cîte o filierǎ clandestinǎ la fiecare 15 zile. Mai precis, în 2013 au fost identificate 200 de structuri criminale dintre care 31 dispuneau de ramificaţii internaţionale. Cei mai mulţi imigranţi ilegali provind din ţǎri aflate în crizǎ precum Siria, Tunisia sau Libia, dar încearcǎ sǎ ajungǎ în Franţa şi numeroşi africani din zona subsaharianǎ precum şi numeroşi chinezi.

In 2013 au fost arestaţi aproape 1300 de indivizi implicaţi în organizarea ilegalǎ de trafic de persoane.

Potrivit unor statistici referitoare la anul 2012, majoritatea imigranţilor ilegali, cam 34 la sutǎ, provin din zona Magrebului. 18 la sutǎ provin din Africa subsaharianǎ, 17 la sutǎ din Orientul Mijlociu, 15 la sutǎ din Europa de rǎsǎrit şi 11 la sutǎ din Asia.

Sumele vehiculate în acest context sunt, efectiv, impresionante. Un chinez, de exemplu, "investeşte" cam 30 000 de euro ca sǎ poatǎ ajunge ilegal în Franţa sau în Europa. Douǎ filiere identificate provin din India şi Pakistan, cu tranzit prin Portugalia.

Persoanele instalate ilegal în Franţa sunt cam între 300 000 şi 400 000, aratǎ un senator care s-a ocupat de o anchetǎ pe tema imigraţiei. In acelaşi timp, mai spune el, nu sunt concretizate mii de decizii judecǎtoreşti prinvind expulzarea unor persoane aflate în situaţie ilegalǎ.

Franţa îi atrage din multe puncte de vedere pe imigranţii ilegali, şi mai ales datoritǎ unui sistem social favorabil, cu ajutoare medicale gratuite. Comentatorii cotidianului Le Figaro considerǎ cǎ lupta împotriva imigraţiei ilegale necesitǎ o politicǎ europeanǎ comunǎ. In acelaşi timp, opoziţia considerǎ cǎ Franţa ar trebui sǎ suprime unele servicii gratuite, pentru cǎ prin menţinerea lor devine "în mod involuntar complice cu reţelele mafiote ale imigraţiei clandestine".