Premierul francez în China: vaste perspective economice la orizont

Primul ministru francez Jean-Marc Ayrault se aflǎ într-o vizitǎ oficialǎ în China, vizitǎ axatǎ în special pe relaţiile bilaterale şi pe cooperarea în domeniul industriei nucleare civile. Franţa doreşte însǎ şi o reechilibrare a schimburilor sale cu China.

Seful guvernului francez se aflǎ în fruntea unei delagaţii de aproximativ o sutǎ de persoane, printre care cinci miniştri, numeroşi parlamentari, oameni de afaceri şi mari patroni. Chinezilor nu le plac vizitele fǎcute în fugǎ, iar premierul francez a avut grijǎ sǎ-şi rezerve patru zile pentru vizita sa, ceea ce reprezintǎ o duratǎ excepţionalǎ pentru un lider occidental. Trei etape sunt prevǎzute în tot acest timp: capitala Beijing, un oraş din centrul Chinei, Wuhan, dupǎ care va urma Canton din sudul ţǎrii.

Aceastǎ deplasare mai este destinatǎ sǎ pregǎteascǎ vizita de anul viitor a preşedintelui chinez Xi Jimpeng în Franţa, cu ocazia aniversǎrii a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele douǎ ţǎri, dar şi cu ocazia aniversǎrii a 30 de ani de cînd existǎ parteneriatul franco-chinez în sectorul industriei nucleare civile.

Cum chinezii ştiu sǎ facǎ, atunci cînd vor, şi cadouri cu încǎrcǎturǎ simbolicǎ, premierul farncez a avut surpriza de a constata, odatǎ ajuns la Beijing, deblocarea unui proiect important: acela de asociere a firmei Renault cu constructorul de automobile Dongfeng în vederea construirii unei uzine în China. Jean-Marc Ayrault a şi salutat, în timp ce vizita Cetatea Interzisǎ de la Beijing, aceastǎ iniţiativǎ, o veste bunǎ pentru sectorul automobilului în Franţa şi pentru locurile de muncǎ în ambele ţǎri.

Un protocol a fost semnat şi în alt domeniul pentru care Franţa face mari eforturi sǎ-l promoveze: cel agro-alimentar. Intr-un moment cînd creşte cererea internǎ în China iar consumatorii chinezi devin tot mai exigenţi, produsele alimentare franceze atrag o clientelǎ vastǎ. Cinci intreprinderi franceze care produc mezeluri ar urma sǎ se vadǎ acceptate pe piaţa chinezǎ ceea ce ar deschide o perspectivǎ spre un miliard trei sute cincizeci de milioane de consumatori. De notat cǎ populaţia chinezǎ apreciazǎ mult carnea de porc, aşa cǎ intreprinderile franceze sperǎ sǎ poatǎ exporta mii de tone de mezeluri. Franţa doreşte sǎ recupereze o anumitǎ întîrziere în acest domeniul pentru cǎ Italia şi Spania sunt deja prezente în China cu produsele lor similare.

Parisul mai sperǎ sǎ beneficieze şi de turismul chinez, pentru cǎ în jur de 300 de milioane de turişti chinezi ar putea vizita Franţa în viitorii ani.