O victorie înlăcrimată la Paris (reportaj foto si audio)

repcoadadinexposition.jpg

Coada de la turul doi în rue de l'Exposition

Cele două secţii de votare de la Paris au bătut recorduri de afluenţă. Circa 7 mii de oameni au votat ieri numai în capitala Franţei (cifrele exacte le găsiţi azi pe situl BEC la ora 8). Alte mii s-au deplasat la secţiile din cele 7 oraşe de provincie din Franţa. Dacă acolo tensiunile au fost de cele mai multe ori inexistente, la Paris ambianţa a devenit electrică destul de repede. Vasile Damian a ajuns la secţiile de votare înainte de deschiderea lor şi a plecat la terminarea procesului electoral. Dupà 15 ore de stat la faţa locului a venit cu o serie de impresii şi mărturii.

Dacă primul votant venit în zorii zilei nu a stat prea mult la coadă – erau vreo 200-300 de oameni déjà la 6 dimineaţa – cozile s-au îngroşat destul de repede şi odată cu ele s-au creat şi primele tensiuni. Cu toate că treburile mergeau mult mai rapid decât la primul tur – în parte graţie voluntarilor din diasporă – iar lucrul era apreciat chiar de unii votanţi, la miezul zilei se făceau auzite primele sloganuri ostile.

Timpul pierdut la coadă, ploaia care s-a făcut simţită de mai multe ori în timpul zilei şi nu în ultimul rând forţele de ordine franceze prezente în masă încă de la început i-au nemulţumit treptat pe cei de la coadă.

Oamenii nu ezitau să-şi spună oful odată terminat coşmarul cozii, cei de afară, de la cozi, erau mai departe cei mai sonori.

Am încercat să aflu de ce au venit să stea ore în şir la coadă şi ce aşteaptă oamenii de pe urma acestui vot.

Ora 9 seara – ora închiderii - se apropia. Sute de oameni mai erau afară şi tensiunea devenea tot mai palpabilă. In interiorul secţiilor schimburile de replici erau şi ele nemiloase. Oamenii îşi dădeau şi mult mai uşor arama pe faţă, odată cu primele estimări de la Bucureşti, votanţii din diasporă începeau să-şi oficiializeze opţiunea.

Ca să preîntâmpine violenţele care se anunţau după ora 9 seara, poliţia franceză prezentă masiv în faţa şi în jurul birourilor de votare începea să se organizeze.

La ora 9 fix porţile greoaie ale curţii ambasadei care dau spre Rue Saint-Dominique au fost închise cu forţa – cu ajutorul personalului român din ambasadă – în timp ce jandarmii francezi îi ţineau la distanţă pe manifestanţii şi provocatorii de afară dar şi pe cei care nu mai puteau vota. De pe o parte şi de cealaltă a trotuarului grupurile îşi « aruncau » sloganuri. Uneori ambianţa lua aere de stadion. In timp ce poliţia îi avertiza prin megafoane.

Voturile erau déjà numărate la ambasadă dar ciocnirile din stradă încă nu se terminaseră. Jurnalişti, manifestanţi, trecători – nimeni nu a scăpat de gazele lacrimogene pe care poliţiştii le-au împrăştiat la un moment dat. Mizeria lăsată în urma acestor hărţuieli stradale dar şi a trecerii pe acolo a miilor de votanţi români nu este din păcate cea mai bună reclamă făcută României chiar dacă multă lume din cartier a apreciat mobilizarea oamenilor pentru o cauză democratică.

Turul doi al alegerilor înlàcrimat la Paris