Conferinţa ONU pe tema climatului de la Varşovia în faza ministerială

plogne.jpg

Credit foto: rfi.fr

Conferinţa anuală ONU pe tema climatului care a început pe 11 noiembrie la Varşovia intră săptămîna aceasta în faza sa ministerială, înainte de a se încheia pe 22 noiembrie. Franţa va fi reprezentată la discuţii, începînd de marţi 19 noiembrie, de ministrul de externe Laurent Fabius şi de ministrul ecologiei, Philippe Martin.

Franţa este foarte activă în acest context cu atît mai mult cu cît Parisul va găzdui în 2015 o reuniune la vîrf asupra climatului în care toată lumea îşi pune mari speranţe. Există şanse reale ca între timp mai marii acestei lumi să-şi dea seama de gravitatea situaţiei, de efectele nefaste ale încălzirii atmosferei, şi să-şi asume angajamente concrete în vederea reducerii poluării. Europa este în avangarda acestei mobilizări şi poate pretinde că are o anumită "autoritate morală" la capitolul ecologie. Europa nu mai reprezintă decît 11 la sută din emisiile de bioxid de carbon şi şi-a îndeplinit cu opt ani în avans angajamentele luate în vederea reducerii poluării în perspectiva anului 2020.

Şi Franţa este un "bun elev" în această privinţă, în special datorită energiei nucleare de care dispune. Parisul doreşte să-şi convingă partenerii europeni să reducă, pînă în 2040, cu 60 la sută emisiile de gaze cu efect de seră.

Pe fondul acestor ambiţii, experţii reuniţi la Varşovia sunt confruntaţi nu doar cu dificultatea negocierilor în privinţa mecanismului prin care ţările poluante ar trebui să înceapă adopte un nou model de producţie şi de consum. Veşti proaste continuă să vină din multe zone ale globului. Brazilia, de exemplu, anunţă că despăduririle din bazinul Amazonului continuă într-un ritm alert. Intre august 2012 şi iulie 2013 a fost despădurită o suprafaţă de 5 843 de kilometri pătraţi, ceea ce înseamnă o creştere cu 28 la sută a ritmului de despăduriri faţă de anii trecuţi.  Recordul îl deţine însă anul 2004 cînd au fost distruse pădurile pe 27 000 de kilometri pătraţi.

Japonia, confruntată cu problema centralei nucleare de la Fukushima, anunţă şi ea că îşi reduce ambiţiile în materie de protecţie a mediului înconjurător. Iniţial Tokyo a avut ca obiectiv reducerea cu 25 la sută, pînă în 2020, a cantităţii de gaze cu efect de seră degajate în atmosferă. Acum autorităţile japoneze arată că nu-şi pot permite în acest sens un efort mai mare decît procentul de 3,8 la sută.

Să mai notăm că numeroase organizaţii neguvernamentale au cuvinte critice pentru băncile care investesc în producţia de cărbune, o sursă de energie extrem de poluantă. 89 de bănci au investiti în jur de 118 miliarde de euro în producţia de cărbune, între  2005 şi 2013. De notat că Polonia, care găzduieşte actuala conferinţă anuală ONU pe tema climatului, nu este chiar cel mai bun elev în materie de ecologie, sursa prioritară de energie pentru polonezi fiind tot cărbunele.