Franţa: dezbatere animatǎ în jurul unui proiect de lege privind prostituţia

france-paris-bois-vincennes-prostituees-reverse-0.jpg

camionete cu prostituate Bois de Vincennes - credit foto: rfi.fr

Parlamentul francez urmeazǎ sǎ examineze la sfîrşitul lunii noiembrie un proiect de lege destinat sǎ combatǎ fenomenul prostituţiei şi mai ales reţelele de proxeneţi. Propunerile avansate sunt însǎ departe de a suscita unanimitate, dimpotrivǎ, dezbaterea în jurul noului arsenal de mǎsuri a devenit pasionalǎ.

Cum se întîmplǎ de obicei cu astfel de proiecte de lege, la originea lor se aflǎ cele mai bune intenţii. Si socialiştii francezi considerǎ cǎ exploatarea prostituatelor de cǎtre tot felul de reţele transfontaliere de proxeneţi este inacceptabilǎ. Aceastǎ formǎ de exploatare a unor fiinţe umane este comparatǎ cu perioada cînd societatea accepta în sînul ei existenţa legalǎ a sclavilor. Franţa are în acest moment o atitudine "aboliţionistǎ" în privinţa prostituţiei. Nimeni nu-şi imagineazǎ, bineînţeles, cǎ aceastǎ "meserie", pe care unii o considerǎ "cea mai veche din lume" ar putea dispare odatǎ cu promulgarea unei legi, dar spre acest obiectiv trebuie sǎ ţintim, spune socialiştii şi chiar şi personalitǎţi avînd alte culori politice.

Numǎrul prostituatelor din Franţa se situeazǎ undeva între 20 000 şi 40 000. Iar cei care organizeazǎ traficul de fiinţe umane în scopul de a le obliga sǎ se prostitueze, precum şi exploatarea unui mare numar de persoane care se prostitueazǎ, aceşti indivizi care rǎmîn în umbrǎ deci cîştigǎ anual, în Europa, cam trei miliarde de euro de pe urma activitǎţii lor.

Legea propusǎ de socialişti are deci la baza ei numeroase imperative morale, dar soluţiile propuse au provocat serioase controverse. In primul rînd pentru cǎ socialiştii doresc sǎ retragǎ din arsenalul existent aşa-numita prevedere legatǎ de "racolajul pasiv", impusǎ pe vremea cînd a fost preşedinte Nicolas Sarkozy. Noul proiect de lege pare sǎ se focalizeze pe penalizarea clientului, şi de altfel sunt prevǎzute amenzi de pînǎ la 1500 de euro pentru cei care vor fi prinşi cǎ vor sǎ cumpere prestaţii sexuale cu bani sau cu diverse cadouri.

Proiectul de lege mai prevede un buget, între 10 şi 20 de milioane de euro, destinat ajutorǎrii celor care doresc sǎ iasǎ din sfera prostituţiei. Acestor persoane li se promite, printre altele, asistenţǎ socialǎ şi financiarǎ, chiar legalizarea situaţiei lor pe teritoriul Franţei, de exemplu cu o primǎ carte de sejur de 6 luni.

Marea controversǎ se situeazǎ însǎ în jurul acestui nou obiectiv, penalizarea clientului. Chiar şi din tabǎra socialistǎ multe voci se opun acestei strategii. Cunoscǎtorii fenomenului se tem cǎ prostituţia va intra de fapt într-o nouǎ fazǎ de clandestinitate, obligînd prostituatele sǎ se ascundǎ şi mai mult, ceea ce le va pune în faţa unor noi pericole şi într-un context de precaritate sanitarǎ şi mai mare.

Invitate la o dezbatere a Senatului pe tema acestei legi, cîteva prostituate "tradiţionale" (cum scrie Agenţia France Presse), s-au declarat aproape indignate de ceea ce pregǎtesc socialiştii ca arsenal legal. "Lǎsaţi-ne sǎ lucrǎm, daţi-le pace clienţilor noştri" spune de exemplu Mélina, 40 de ani, citatǎ de France Presse. Alte prostituate cer sǎ nu se facǎ un amalgam între "prostituţia tradiţionalǎ" şi exploatarea multor prostituate de cǎtre reţele de proxeneţi. Agenţia France Presse o mai citeazǎ pe Gabrielle care spune: "Eu sunt o prostituatǎ tradiţionalǎ, liberǎ şi independentǎ şi interzic oricui sǎ se amestece în viaţa mea şi în meseria me de prostituatǎ".

Intr-un cu totul alt registru, numeroşi specialişti sau cadre ale poliţiei se tem cǎ noua lege va fi greu de aplicat. Pentru a amenda pe cineva întrucît a recurs la prestaţii sexuale tarifate va trebui ca respectiva persoanǎ sǎ fie prinsǎ în flagrant delict de achitare a unei sume de bani. Ceea ce nu va fi deloc simplu. Mai multe asociaţii, printre care "Médecins du monde", denunţǎ penalizarea clienţilor ca un "regres social".

Dezbaterea în jurul acestui proiect de lege a fost înveninatǎ şi de o altǎ iniţiativǎ bizarǎ: aşa-numitul "manifest al celor 343 de ticǎloşi" (în francezǎ "salaud"). Printre cei 343 de indivizi unii sunt persoane cunoscute din domeniul industriei de divertisment sau al literelor (precum Fréderic Beigbeder). Ei şi-au intitulat manifestul "touche pas a ma pute" (altfel spus "nu vǎ atingeţi de tîrfa mea"), parafrazînd însǎ un alt manifest semnat de 343 de femei în 1971 şi care cereau legalizarea avortului.

Partidul Socialist a calificat manifestul celor "343 de ticǎloşi" drept o "ofensivǎ reacţionarǎ scandaloasǎ".