Republica Centrafricană: "haosul generează terorism"

seleka-dec13.jpg

credit foto: les-yeux-du-monde.fr

Pe agenda discuţiilor de la Adunarea Generalǎ a Organizaţiei Naţiunilor Unite figureazǎ şi "criza uitatǎ" din Republica Centrafricanǎ. Miercuri 25 septembrie are loc o reuniune ministerialǎ pe aceastǎ temǎ la sediul ONU de la New York, reuniune coprezidatǎ de Franţa.

Franţa, ca fostǎ putere colonialǎ în Republica Centrafricanǎ, are mai mult decît o datorie moralǎ în vederea pacificǎrii şi stabilizǎrii acestei ţǎri. Experţii evocǎ o posibilǎ "somalizare" a Republicii Centrafricane, ceea ce înseamnǎ de fapt cel mai grav scenariu posibil: dispariţia statului, prǎbuşirea autoritǎţii centrale, fǎrǎmiţarea teritoriului şi dominaţia discreţionarǎ a grupurilor de tip jihadist sau mafiot. Aceastǎ ţarǎ din centrul Africii este vecinǎ, printre altele, cu Sudan, Ciad şi Republica Democraticǎ Congo, care sunt au fost şi ele marcate de tulburǎri şi conflicte.  O serie de lovituri militare precum şi o rebeliune care i-a mobilizat în spcial pe musulmani a fragilizat Republica Centrafricanǎ, a cǎrei populaţie este creştinǎ în proporţie de 80 la sutǎ.

Haosul s-a instaurat treptat în aceastǎ ţarǎ în care o treime din populaţie, mai precis în jur de un million şase sute de mii de persoane, are nevoie acum de ajutor umanitar, în timp ce alte 270 000 de persoane s-au refugiat în ţǎrile vecine.

Franţa sperǎ ca reuniunea de miercuri de la sediul Naţunior Unite sǎ deschidǎ calea unei intervenţii internaţionale în vederea securizǎrii Republicii Centraficane. "Haosul genereazǎ terorism", prin aceastǎ formulǎ preşedintele François Hollande a sintetizat situaţia din aceastǎ ţarǎ în care sunt staţionaţi 450 de soldaţi francezi, în special la aeroportul de la Bangui. Va fi evocatǎ însǎ şi posibilitatea unei puneri sub tutelǎ a acestei ţǎri, mai precis sub admininistraţie ONU, în vederea recinstruirii instituţiilor statale şi a forţelor de ordine.

Ca şi în cazul intervenţiei din Mali, Parisul cere ca africanii sǎ-şi asume primii responsabilitatea în vederea securizǎrii Republicii Centrafricane, urmînd ca Franţa, Uniunea Europeanǎ şi comunitatea internaţionalǎ sǎ vinǎ apoi cu ajutorul logistic şi cel economic. Uniunea Europeanǎ a deblocat pentru moment un ajutor umanitar de urgenţǎ de 20 de milioane de euro pentru Republica Centrafricanǎ.