Ce aşteaptă Franţa de la noul mandat al doamnei Merkel

Preşedintele François Hollande a felicitat-o duminicǎ seara pe doamna Angela Merkel pentru succesul ei la legislativele din Germania. In cursul unei convorbiri telefonice cei doi lideri şi-a exprimat dorinţa de a continua "colaborarea lor strînsǎ" pentru a întǎri construcţia europeanǎ. Numeroase dosare şi reforme la nivel european nu pot fi deblocate fǎrǎ o bunǎ înţelegere franco-germanǎ. Ascultaţi o analizǎ semnatǎ de Matei Vişniec. 

Dupǎ cum aratǎ un comentator în cotidianul Le Monde, singura problemǎ pe care şi-o punea preşedintele François Hollande, la Paris, legat de alegerile din Germania, era dacǎ imediat dupǎ anunţarea rezultatelor va putea fi destul de rapid pentru a fi primul şef de stat european care sǎ o felicite pe doamna Markel.

Acum lucrurile sunt clare pentru o bunǎ bucatǎ de vreme,  cel puţin pînǎ în 2017. François Hollande şi Angela Merkel vor lucra împreunǎ pe marginea unor dosare europene dificile, în privinţa cǎrora nu au întotdeauna aceeaşi viziune. Parisul sperǎ însǎ cǎ acest al treilea mandat obţinut de doamna Merkel îi va da acesteia o mai mare libertate de mişcare pe plan european. Parisul mizeazǎ, scrie Le Monde, pe un nou impuls dat cuplului franco-german, şi pe faptul cǎ eliberatǎ de miza electoralǎ doamna Merkel va avea mai multe iniţiative şi mai mult curaj…

De notat cǎ între cei doi lideri relaţiile sunt în prezent mai degrabǎ bune, dupǎ o primǎ perioadǎ de tatonǎri şi de divergenţe afişate uneori doar cu expresii de agasare pe faţǎ. François Hollande, cǎruia nimeni nu-i neagǎ umorul, obişnuieşte sǎ spunǎ: "între mine şi Angela Merkel curentul trece fǎrǎ sǎ fie nevoie de electricitate".

"Curentul" are toate şansele sǎ se amelioreze mai ales cǎ în timpul campaniei electorale din Germania François Hollande a evitat sǎ se implice pentru a-l sprijini pe contra-candidatul doamnei Merkel, social-democratul Peer Steinbrück.    

In Franţa comentatorii subliniazǎ faptul cǎ François Hollande şi Angela Merkel, de cînd sunt în situaţia de a lucra împreunǎ, nu şi-au afişat niciodatǎ în mod public vreun dezacord, în ciuda faptului cǎ ambii au adoptat un stil franc. Iar cotidianul Le Figaro reia aceastǎ frazǎ atribuitǎ cancelarei germane în legǎturǎ cu François Hollande: "Poate cǎ secretul cel mai bine pǎstrat între noi este cǎ alchimia funcţioneazǎ". 

Europa nu ar avea decît de cîştigat în urma acestei bune alchimii.