Războiul civil din Somalia îşi exportă potenţialul de teroare în Kenya

593010-recrues-shebab-entrainement-afgooye-banlieue.jpg

Islamişti shebab, credit foto: lapresse.ca

Sîngerosul atentat din Kenya reaminteşte lumii cǎ lupta împotriva terorismul este departe de a se fi cîştigatǎ şi cǎ situaţii de crizǎ prelungitǎ precum cele din Somalia sau din Siria nu fac decît sǎ exporte violenţǎ. Printre victimele de la Nairobi se numǎrǎ mai mulţi occidentali, inclusiv francezi, iar mesajul teroriştilor nu este greu de sintetizat: Occidentul rǎmîne principalul inamic al islamismului radical.

Imaginile absolut şocante, precum şi relatǎrile celor care au scǎpat cu viaţǎ în urma atacului de la Nairobi reamintesc cu brutalitate lumii cǎ Somalia este o ţarǎ fǎrǎ stat, într-o situaţie de fragilitate maximǎ, de naturǎ sǎ exporte în continuare terorism. Nu este pentru prima datǎ cînd islamiştii somalezi "shebab" încearcǎ sǎ atragǎ atenţia asupra lor printr-o operaţiune sîngeroasǎ destinatǎ unei mediatizǎri cît mai largi. S-ar putea de asemenea ca acest atac sǎ ascundǎ faptul cǎ mişcarea este în pierdere de vitezǎ la ea acasǎ. In orice caz, islamiştii radicali somalezi demonstreazǎ cǎ sunt capabili încǎ sǎ loveascǎ şi sǎ organizeze operaţiuni care implicǎ o anumitǎ logisticǎ: reţele de sprijin şi capacitate de infiltrare.

In limba arabǎ "shebab" este un cuvînt care îi desemenazǎ pe tineri. Islamiştii somalezi "shebab" s-au structurat ca o mişcare bine conturatǎ în urma unei insurecţii împotriva trupelor etiopiene care au intrat în 2006 în Somalia, cu sprijin american, pentru a rǎsturna de la putere Uniunea tribunalelor islamice, la ora aceea stǎpîne la Mogadiscio. Unii specialişti considerǎ cǎ miliţiile "shebab" numǎrǎ cam 5000 de luptǎtori. In prezent, ele par sǎ fie divizate între o ramurǎ aşa-zis "naţionalistǎ" şi alta care propovǎduieşte "jihadul mondial".

Chiar şi aşa divizaţi, ei au, s-ar pǎrea, un obiectiv comun: sǎ demonstreze lumii cǎ Somalia nu poate fi guvernatǎ, probabil fǎrǎ implicarea lor. Noul preşedinte somalez Hassan Cheikh Mohamoud, ales în septembrie anul trecut, nu reuşeşte sǎ-şi impunǎ controlul în Somalia, iar la începutul acestei luni a fost cît pe ce sǎ fie ucis în urma unei ambuscade.

Trupele keniene încea  rcǎ din octombrie 2011 sǎ sprijine consolidarea autoritǎţii centrale în Somalia, cu rezultate neconcludente însǎ, iar atacul comis acum pe sol kenian demonstreazǎ încǎ o datǎ difilcultatea misiunii lor.