François Hollande în Mali pentru învestitura preşedintelui Keïta

keita.jpg

credit foto: francetvinfo.fr

Seful statului francez François Hollande s-a deplasat la Bamako, în Mali, pentru a asista joi 19 septembrie la ceremonia de instalare a noului preşedinte Ibrahim Boubacar Keïta, ales recent cu 78 la sutǎ din voturi. Pentru mulţi observatori statul Mali este încǎ în convalescenţǎ dupǎ criza traversatǎ anul acesta cînd numai intervenţia energicǎ a Franţei i-a împiedicat pe rebelii islamişti sǎ intre în Bamako.

Nu întîmplǎtor François Hollande este invitatul de onoare al acestei ceremonii, la care mai participǎ în jur de 20 de şefi de stat africani, printre ei regele Marocului Mohammed al VI-lea şi preşedintele sud-african Jacob Zuma. Procesul de tranziţie politicǎ în Mali urmeazǎ sǎ fie finalizat odatǎ cu alegerile legislative prevǎzute în noiembrie. In discursul pe care François Hollande este invitat sǎ-l pronunţe la Bamako acesta va pune accentul pe faptul cǎ Franţa sprijinǎ normalizarea în Mali şi revenirea la democraţie dupǎ pagina dificilǎ a revoltei tuaregilor şi a insurecţiei islamiste.

Franţa, fostǎ putere colonialǎ în Mali, încearcǎ sǎ creeze un cadru mai larg pentru securizarea zonei sub-sahariene, iar în decembrie va fi organizatǎ la Paris o conferinţǎ internaţionalǎ pe tema pǎcii şi a securitǎţii în Africa.

In prezent 3200 de soldaţi francezi se aflǎ staţionaţi în Mali unde în zonele de nord mai sunt semnalate agitaţii islamiste. Parisul sperǎ însǎ ca autoritǎţile de la Bamako şi contingentul african aflat la faţa locului sǎ poatǎ prelua integral misiunea de asigurare a securitǎţii, urmînd ca numǎrul militarilor francezi sǎ fie redus, pînǎ la sfîrşitul anului, la aproximativ o mie.

Mali ar urma sǎ intre, în paralel cu politica de reconciliere naţionalǎ, şi într-o perioadǎ de reconstrucţie. In acest sens comunitatea internaţionalǎ a oferit deja un ajutor de 150 de milioane de euro, dintre care 18 milioane furnizate de Franţa, alte 280 de milioane fiind în stadiul de promisiune.

Cotidianul Le Monde considerǎ cǎ dupǎ dificultǎţile întîmpinate în privinţa dosarului sirian, aceastǎ vizitǎ în Mali îl va ajuta pe François Hollande sǎ-şi consolideza statura diplomaticǎ internaţionalǎ. Seful statului francez este aşteptat apoi, pe 24 septembrie, la New York, la adunarea Generalǎ a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Atît în privinţa Siriei cît şi în privinţa statului Mali, François Hollande este purtǎtorul unui mesaj unic. "Franţa îşi asumǎ responsabilitǎţile pe plan internaţional. Ea rǎmîne o putere angajatǎ şi un reper" se aratǎ de la Palatul Elysée.