Intervenţie în Siria - Parisul şi Washingtonul au doar cîteva zile pentru a convinge opinia publicǎ

kerry-fabius-07-09-13-553x350.jpg

credit foto: eaworldview.com

Preşedintele Barack Obama dispune doar de cîteva zile pentru a convinge Congresul, dar şi opinia publicǎ americanǎ, de necesitatea unei intervenţii militare în Siria. El şi-a programat nu mai puţin de şase interviuri la principalele canale de televiziune iar marţi searǎ urmeazǎ sǎ se adreseze, tot prin intermediul televiziunii, concetǎţenilor sǎi. Intre timp şeful diplomaţiei americane, John Kerry, s-a aflat într-un turneu diplomatic pentru a-i convinge pe europeni sǎ sprijine iniţiativa franco-americanǎ.

Ce nu face un diplomat pentru a-şi îndeplini misiunea, mai ales cînd este şi francofon! La Paris, care oricum este principalul aliat al Americii în ce priveşte intervenţia din Siria, John Kerry a ţinut sǎ explice chiar în francezǎ de ce Bachar al-Assad trebuie sancţionat:

"Nu putem rǎmîne indiferenţi în faţa acestui masacru. Nu putem lǎsa un dictator sǎ se serveascǎ, nepedepsit, de cele mai teribile arme care existǎ. Trebuie sǎ pregǎtim o ripostǎ precisǎ, cum a spus ministrul de externe Laurent Fabius, şi limitatǎ."

Sunt, deci, cuvintele lui John Kerry, în francezǎ, ceea ce a fǎcut o bunǎ impresie la Paris. Rǎmîne de vǎzut dacǎ argumentele sale vor avea, în englezǎ de data aceasta, aceeaşi forţǎ de convingere la Londra, unde s-a aflat luni 9 septembrie responsabilul american. Intrebat ce s-a putea face totuşi pentru evitarea unei intervenţii occidentale în Siria, John Kerry a rǎspuns: ar trebui ca Bachar al-Assad sǎ predea de urgenţǎ toate armele chimice pe care le deţine. Ceea ce, însǎ, dictatorul de la Damasc nu este dispus sǎ facǎ, a mai subliniat şeful diplomaţiei americane.

In aşteptarea deciziei Congresului american, Statele Unite şi Franţa îşi numǎrǎ în prezent cu atenţie aliaţii, şi constatǎ, totuşi, cǎ nu sunt total izolate. Ceea ce a subliniat şi ministrul francez de externe, Laurent Fabius:

"Dintre cele 8 principale puteri ale lumii, şapte sunt pe cale sǎ analizeze şi sǎ-şi exprime dorinţa de a acţiona împreunǎ cu noi. Dintre cele 20 principale puteri ale lumii, 12 împǎrtǎşeau viziunea noastrǎ. Dintre statele europene, 28 sunt de acord în privinţa aceleeaşi analize şi a modului nostru de a vedea lucrurile. Liga arabǎ se înscrie în aceeaşi tendinţǎ."

In ciuda acestei note de optimism nimeni nu poate nega faptul cǎ planeta rǎmîne profund divizatǎ în privinţa Siriei, iar opinia publicǎ internaţionalǎ se opune clar unui atac strǎin împotriva Damascului.

Tǎri din America latinǎ, precum Brazilia, Argentina, Bolivia sau Venezuela spun "nu". La fel şi Africa de Sud, Egiptul, Algeria sau Indonezia, ca sǎ nu mai vorbim de China, de Rusia şi de Iran. Potrivit ultimilor sondaje realizate în Franţa, 64 la sutǎ dintre francezi nu sunt favorabili unei intervenţii militare în Siria, deci iatǎ cǎ şi preşedintele François Hollande trebuie sǎ-şi convingǎ opinia publicǎ. El a prevǎzut în acest sens o intervenţie televizatǎ la sfîrşitul sǎptǎmînii.