Armele chimice – instrumente ale terorii

Armele chimice sunt o veritabilǎ obsesie pentru comunitatea internaţionalǎ în condiţiile în care utilizarea lor este sinonimǎ cu oroarea, ca şi arma nuclearǎ de altfel. Fabricarea, stocarea, achiziţionarea şi utilizarea lor au fost interzise printr-o convenţie semnatǎ în 1993, dar unele ţǎri nu au semnat acest angajament.

Potrivit specialiştilor, armele chimice nu şi-au demonstrat niciodatǎ eficienţa pe cîmpul de luptǎ. Cei care le-au folosit au avut ca scop mai ales terorizarea adversarului sau a unei populaţii ostile. In anii primului rǎzboi mondial au fost utilizate 124 000 de tone de agenţi chimici, care au provocat moartea a 3 la sutǎ dintre cele 15 milioane de victime ale acestei conflagraţii.

Mai recent ele au fost utilizate în rǎzboiul dintre Iran şi Irak provocînd moartea a 5000 de oameni, ceea ce înseamnǎ mai puţin de 1 la sutǎ dintre cei 600 000 de morţi recenzaţi ai acestui conflict.

Dupǎ al doilea rǎzboi mondial Statele Unite şi fosta Uniune Sovieticǎ au produs cantitǎţi enorme de arme chimice, scopul fiind de fapt mai degrabǎ disuasiv. Ele au mai fost considerate ca "arma ţǎrilor sǎrace" împotriva unor puteri nucleare. Aşa a cumpǎrat Siria, pe vremea preşedintelui Hafez al-Assad, mari cantitǎţi de arme chimice de la ruşi, pentru a contracara puterea nuclearǎ a Israelului.

Armele chimice au fost utilizate cam de zece ori în cursul istoriei umanitǎţii. In 1925 un protocol semnat la Geneva prevedea interzicerea gazelor asfixiante, toxice, sau a altora similare, precum şi a armelor bacteriologice. Ceea ce nu i-a împiedicat pe Mussolini sǎ utilizeze arme chimice cînd a invadat Etiopia şi pe japonezi cînd au invadat China. In Vietnam, americanii au utilizat gaze lacrimogene şi incendiare, precum şi erbicide extrem de concentrate. In 1966 şi 1967, în cursul rǎzboiului civil din Yemen, armata egipteanǎ, aliatǎ a Yemenului de sud, a utilizat gaze împotriva Yemenului de Nord.

De notat cǎ Egiptul, Angola, Sudanul de sud, Siria şi Israelul sunt ţǎri care nu au semnat Convenţia din 1993.

De la semnarea acestei convenţii au fost distruse pe planetǎ 80 la sutǎ din stocurile (declarate atunci) de agenţi chimici. Statele Unite şi Rusia se acuzǎ însǎ uneori reciproc de disimularea unor stocuri.