Franţa: prezenţa militarilor ruşi pe teritoriul ucrainean este "intolerabilǎ şi inacceptabilǎ"

2014-06-06t173945z_1151483947_lr2ea661d1yhl_rtrmadp_3_dday-anniversary_0.jpg

Putin şi Poroşenko la Minsk, credit foto: rfi.fr

Preşedintele François Hollande a calificat drept "inacceptabilǎ şi intolerabilǎ" orice eventualǎ prezenţǎ a militarilor ruşi pe tertoriul ucrainean. El a mai cerut, cu ocazia unui discurs pronunţat joi 28 august în faţa corpului diplomatic, ca Rusia sǎ respecte suveranitatea Ucrainei şi sǎ înceteze sǎ-i mai sprijine pe separatiştii pro-ruşi.

Preşedintele François Hollande a reafirmat poziţia Franţei în privinţa crizei ucrainene în contextul în care acesta s-a agravat în ultimile zile. In mod evident, întîlnirea la nivel înalt de marţi de la Minks dintre preşdintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Petro Poroşenko nu a dus la calmarea situaţiei şi nici nu a deschis vreo perspectivǎ în materie de negocieri şi de încetare a focului. Dimpotrivǎ, separatiştii, care pǎreau încercuiţi, sunt acum în ofensivǎ, iar Ucraina cere în mod urgent Uniunii Europene un "ajutor militar masiv".   

Franţa şi Germania sunt angajate, de mai multe luni, într-o veritabilǎ "diplomaţie a telefonului" (dupǎ cum spune Agenţia France Presse) pentru a obţine mai multǎ reţinere din partea Moscovei. In culise este evocatǎ chiar şi o revizuire a parteneriatului Uniunii Europene cu Ucraina în schimbul pǎcii în estul acestei ţǎri.

Moscova nu pare însǎ sǎ renunţe la ambiţiile sale în privinţa Ucrainei iar spectrul unei fragmentǎri a acestei ţǎri este mai ameninţǎtor decît oricînd.

Criza din Ucraina se agraveazǎ şi într-un moment în care Uniunea Europeanǎ încearcǎ, cu preţul unor dificile negocieri şi discuţii, sǎ-şi numeascǎ un nou reprezentat în fruntea diplomaţiei. O decizie în acest sens ar urma sǎ fie luatǎ sîmbǎtǎ, iar observatorii considerǎ cǎ persoana cea mai bine plasatǎ pentru a o înlocui pe doamna Catherine Ashton ar fi italianca Federica Mogherini. Ei i s-a reproşat însǎ o anumitǎ tendinţǎ de a face concesii Rusiei, dar unii comentatori spun cǎ în actualul context bunele relaţii pe care le-a avut ea cu Moscova ar putea fi un atuu şi ar putea accelera gǎsirea unei soluţii la criza ucraineanǎ.