Franţa: Întoarcerea Executivului din vacanţă, întîmpinată cu o salvă de critici
hollande_valls_m.jpg

Presa francezǎ este rareori tandrǎ cu responsabilii politici, ceea ce în definitiv ţine de rolul ei. Criticile au curs şuvoi şi în timpuri mai bune, cînd economia mergea mai bine. Acum, însǎ, cînd nici o îmbunǎtǎţire nu se anunţǎ la orizont, asistǎm la veritabile dezlǎnţuiri de formule acide şi de reproşuri.
"Creşterea economicǎ este nulǎ, ca şi guvernanţii", scrie, de exemplu, un jurnalist în publicaţia "La Nouvelle République". "Si acum, domnule preşedinte?" se întreabǎ Le Monde într-un editorial incisiv, denunţînd printre altele "iluziile întreţinute în ultimii doi ani de preşedinte".
Potrivit cotidianului "Le Journal du Dimanche", 80 la sutǎ dintre francezi nu mai au încredere în guvern şi în politica sa economicǎ. "Dezastru!" exclamǎ alţi comentatori în faţa cifrelor din care rezultǎ cǎ Franţa stagneazǎ, cǎ riscǎ sǎ nu mai fie în curînd a cincea economie mondialǎ şi cǎ Uniunea Europeanǎ nu prea are intenţia de a renunţa la politica de rigoare bugetarǎ.
Foarte criticatǎ este şi o declaraţie a primului ministru Manuel Valls care afirmǎ cǎ linia anunţatǎ de François Hollande va fi menţinutǎ şi cǎ "pactul de responsabilitate" va fi pus în aplicare. Acesta din urmǎ prevede mǎsuri în vederea scǎderii costului muncii cu 41 de miliarde de euro. In rîndurile stîngii radicale şi ale comuniştilor mǎsura apare ca un veritabil cadou fǎcut patronatului.
Revenit luni din vacanţǎ, preşedintele François Hollande este confruntat deci cu numeroase nemulţumiri populare. Guvernul care îşi reia activitatea post-estivalǎ miercuri 20 august, are şi el în faţa sa un şantier imens. Unele reforme, precum cea teritorialǎ, sunt serios contestate. Si, în plus, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy pare decis sǎ revinǎ în politicǎ. El ar urma sǎ-şi anunţe intenţia de a reveni la cîrma Uniunii pentru o Mişcare Popularǎ, şi deci de a se poziţiona pentru alegerile prezidenţiale din 2017.