Franța – seismograful creșterii economice

croissance.jpg

credit foto: ouest-france.fr

In Franţa sunt aşteptate, miercuri 14 august, noi estimǎri ale Institutului Naţional de statisticǎ privind starea economiei In ultimul timp informaţiile legate de acest subiect furnizate de autoritǎţi au fost destul de contradictorii. Dacǎ preşedintele Françoi Hollande a afişat un anume optimism, ministrul economiei, Pierre Moscovici, s-a arǎtat mai rezervat.

Creşterea economicǎ este aşteptatǎ în Franţa ca şi cum ar fi un personaj, sau un fenomen providenţial. Vine, nu vine? Va fi o cifrǎ cu minus în faţǎ sau cu plus? Iatǎ întrebǎrile pe care şi le pun, în ciuda unei atmosfere proununţat estivale, numeroşi economişti şi comentatori. Cotidianul de dreapta Le Figaro le reproşeazǎ socialiştilor cǎ neagǎ “realitatea crizei” şi îi avertizeazǎ cǎ s-ar putea sǎ fie sancţionaţi de electorat la viitoarele alegeri municipale.

Cum aratǎ configuraţia economicǎ a anului 2013 se va şti însǎ ceva mai clar miercuri 14 august, cînd vor fi date publicitǎţii cifrele oficiale. Agenţia France Presse reaminteşte în context cǎ Franţa a cunoscut douǎ trimestre consecutive de scǎdere a Produsului Intern Brut, ceea ce echivaleazǎ cu o recesiune tehnicǎ. In ultimile sǎptǎmîni însǎ au apǎrut unele semne optimiste. Preşedintele François Hollande, care se bazeazǎ cu siguranţǎ pe anumite rapoarte, a declarat de douǎ ori cǎ economia francezǎ se aflǎ într-o fazǎ de redemarare. In iunie, de exemplu, s-a înregistrat o reducere a deficitului comercial, iar producţia industrialǎ a crescut în al doilea trimestru al acestui an.

Oamenii politici şi economiştii par acum cu privirile aţintile asupra unui fel de seismograf economic. Dacǎ acul va ajunge la cifra 1, viitorul se anunţǎ cît se poate de surîzǎtor pentru socialişti şi echipa preşedintelui François Hollande, O creştere economicǎ de 1 la sutǎ ar fi suficientǎ pentru ca şomajul sǎ înceapǎ sǎ scadǎ.

Ministrul economiei prevede însǎ mai degrabǎ o stagnare, cu acul seismografului oprit undeva între minus 0,1 şi plus 0,1. Ori, o stagnare a economiei pe anul acesta ar mǎri deficitul public şi ar avea un efect negativ asupra elanului economic în 2014.

In timp ce majoritatea francezilor sunt în vacanţǎ şi au privirile aţintite mai degrabǎ asupra unor valuri marine sau asupra unor peisaje decît asupra indicatorilor economici, Pierre Moscovici, ministrul economiei, a ţinut sǎ facǎ urmǎtoarea declaraţie: “Ceea ce conteazǎ este panta, orientarea, şi trebuie ca francezii sǎ ştie cǎ noi am ieşit cu adevǎrat din recesiune, cǎ existǎ o creşetere care se anunţǎ în Franţa”. Dacǎ aceastǎ afirmaţie va fi confirmatǎ de cifre oficiale înseamnǎ cǎ guvernul îi va putea aştepta cu un veritabil cadou pe cei întorşi din vacanţe.