Festivaluri şi sǎrbǎtori populare în Franţa

cles-fetes-de-bayonne.710.355.s.jpg

credit foto: paysbasque.net

In Franţa, numeroase festivaluri sunt în plinǎ desfǎşurare, în frunte cu cel de la Avignon care se va termina pe 27 iulie. Pînǎ atunci, însǎ, artiştii şi tehnicienii nemulţumiţi de reforma statutului lor au anunţat o nouǎ zi de grevǎ joi 24 iulie. In ciuda conflictelor sociale, festivalurile franceze beneficiazǎ de o audienţǎ maximǎ în aceastǎ perioadǎ estivalǎ.

Si este cazul cu Festivalul teatrului de stradǎ din oraşul Chalon-sur-Saône, ajuns la a 28-a ediţie. Eşalonatǎ între 23 şi 27 iulie, aceastǎ manifestare reuneşte 22 de companii în secţiunea sa oficialǎ şi 156 de companii în secţiunea neoficialǎ, în OFF. In toal, cam o mie de reprezentaţii, majoritatea gratuite, mobilizînd o mie de artişti, sunt oferite publicului în decursul celor cinci zile de festival luat efectiv cu asalt de spectatatori şi turişti. Anul trecut spectacolele au fost vǎzute de 252 000 de persoane.

La Bayonne, în Tara bascilor, a început tot pe 23 iulie o sǎrbǎtoare cu totul şi cu totul specialǎ care atrage timp de cinci zile şi patru nopţi în jur de un milion de persoane. "La Fête de Bayonne", sǎrbǎtoarea oraşului Bayonne, ajunsǎ la a 78-a ediţie, înseamnǎ o combinaţie de mîndrie regionalǎ cu muzica şi cu dansul, cu delirul stradal şi cu întreceri bahice destul de pronunţate. Nu lipsesc spectacolele de tot felul şi mai ales cele cu tauri, demonstraţiile de virtuozitate artisticǎ şi întrecerile sportive. Este momentul în care absolut toatǎ lumea se îmbracǎ în alb şi în roşu, cele douǎ culori tradiţionale ale Tǎrii bascilor. In jur de o sutǎ de baluri populare sunt programate de miercuri pînǎ duminicǎ, pe un fond de etalare a comorilor gastronomice locale.

Bayonne este oraşil care gǎzduieşte, de exemplu, un campionat mondial de preparat omlete cu ardei roşu.

In ce priveşte ţinuta, combinaţia de alb şi roşu este foarte riguroasǎ: pantalonii, fustele, rochiile, cǎmǎşile sau tricourile trebuie sǎ fie numaidecît albe, în timp ce încǎlţǎmintea, centurile, eşarfele şi pǎlǎriile trebuie sǎ fie roşii. Un fel complicitate giganticǎ se instaleazǎ în rîndurile participanţilor la aceastǎ serbare, din ce în ce mai frecventatǎ de public. Interesant este şi gestul care declanşeazǎ sǎrbǎtoarea: de pe balconul primǎriei le sunt aruncate mulţimii cheile oraşului, ceea ce vrea sǎ spunǎ de fapt "din acest moment sunteţi stǎpîni pe oraş, poate începe marea serbare dar şi marea defulare". Oraşul Bayonne este un spaţiu de metisaj cultural, la întîlnirea dintre tradiţiile gascone cu cele ale Tǎrii Bascilor. Mascota festivalului este efigia regelui Léon, reprezentat de o marionetǎ giganticǎ. Ea va rǎmîne tot timpul în balconul primǎriei, de miercuri pînǎ duminicǎ, pentru a relansa sǎrbǎtoarea în fiecare dimineaţǎ.