Ucraina: 298 de victime suplimentare ale paraliziei internaţionale în faţa focarelor de conflict

000_par7930138_0.jpg

credit foto: rfi.fr

Doborîrea avionului de pasageri malaiezian în Ucraina reaminteşte cu brutalitate întregii lumi că această ţară este în război şi că acest conflict riscă să provoace serioase "daune colaterale" (cum se spune în limbajul militar), dar mai ales să tensioneze o situaţe internaţională care este deja marcată de alte crize precum cea din Siria, din Orientul Apropiat, din Irak sau de dosarul nuclear iranian. Dar drama de ieri intervenită în inima Europei precum şi cei 298 de morţi sunt tot atîtea capete de acuzare la adresa unei comunităţi internaţionale incapabilă să gestioneze focare de criză precum cel ucrainean.

Unda de şoc a avionului doborît la graniţa dintre Ucraina şi Rusia a ajuns în toate capitalele europene şi occidentale provocînd reacţii imediate, diverse declaraţii şi puneri în gardă, avertismente şi mai ales somaţii pentru deschiderea rapidă a unor anchete independente. Un comentator francez îşi punea însă, în termeni mai puţin diplomatici, această întrebare, pe un site internet: "cine a putut fi idiotul care a lansat respectiva rachetă împotriva unui avion de pasageri?"

Pînă la identificarea "idiotului" cancelariile occidentale nu pot decît să constate că prelungirea conflictului din estul Ucrainei duce la o proliferare a acestui tip de "idioţi". Concomitent, există pericolul ca enorm de multe arme, dintre care unele sofisticate, să nu mai poată fi controlate şi să înceapă să fie "comercializate" şi în alte zone ale globului unde diverse grupuri şi forţe nu doresc decît un lucru, să lovească în interesele Occidentului. Că vrem, că nu vrem, ceea ce s-a întîmplat în Ucraina le va da de gîndit grupurilor teroriste integriste din Orientul Apropiat şi Mijlociu, din Africa de Nord şi din Sahel. Al Qaida şi alte reţele teroriste îşi spun cu siguranţă în acest moment "ia te uită, dacă am avea acces la rachete de acest tip n-ar mai trebui să recurgem la bombe umane şi la pregătirea unui kamikaze".

Joi 17 iulie Parlamentul European a cerut în mod solemn Rusiei să nu permită dezvoltarea traficului de arme la frontiera ei cu Ucraina şi mai ales infiltrarea de mercenari în zonele separatiste din estul Ucrainei. Un apel care vine din constatarea faptului că în respectivele zone au apărut într-adevăr nişte mici "feude" în care veritabili fanatici ai războiului se joacă de-a dictatorii şi îşi impun legea numai pentru că nu au pe cineva mai puternic în faţa lor.

Si Rusia îşi impune jocul în contextul acestei crize pentru că nu are în faţa ei o Europă destul de fermă, de puternică şi de unită. Iar Franţa se află acum într-o poziţie de fragilitate şi se expune multor critici întrucît a menţinut vînzarea unor vase militare sofisticate de tip Mistral către Rusia.

Franţa nu este însă singura ţară occidentală confruntată cu această dilemă, mai precis cu dorinţa de a-şi apăra interesele industriei militare în ciuda faptului că furnizează arme şi echipamente unor ţări care promovează valori contrare democraţiei şi duc o politică anti-occidentală.

Cei 298 de oameni morţi în urma atacului de joi 17 iulie asupra avionului de pasageri malaiezian nu sunt doar victimele unui "idiot", cum scrie un jurnalist francez. Ei sunt şi victimele unei politici anti-occidentale şi anti-democratice a Moscovei, precum şi victimele slăbiciunii europene, ale paraliziei comunităţii internaţionale în faţa focarelor de conflict şi ale falimentului deplomaţiei internaţionale în general. Ne putem întreba în acest moment ce fac diplomaţii planetei şi cum trăiesc ei multiplicarea focarelor de criză, a conflictelor inter-etnice şi a altor războaie în diverse zone ale globului. In timp ce pe malurile europene ale Mediteranei milioane de oameni sunt la plajă, pe celelalte maluri ale ei se produc drame teribile, cum este cazul acum la Gaza. Occidentul pare să fie însă de mai multă vreme în "vacanţă" mentală şi nu înţelege că toată această proliferare de durere, sînge şi violenţă la frontierele sacrile s-ar putea să-l aspire într-o bună zi într-un nou incendiu devastator.