Turneu african al preşedintelui Hollande pus sub semnul economiei şi al luptei antiteroriste

Franţa rǎmîne extrem de activǎ în nordul Africii şi în regiunea Sahelului, pe teren economic dar şi cultural, mediatic, umanitar, precum şi în contextul combaterii terorismului. Preşedintele François Hollande efectueazǎ un nou turneu diplomatic prin trei ţǎri africane pentru a exprima solidaritatea Franţei cu forţele politice  angajate în construcţia democraţiei, dar şi pentru a lansa o nouǎ operaţiune anti-teroristǎ.

Franţa considerǎ ca are o datorie moralǎ faţǎ de numeroase ţǎri africane care au fost colonii franceze, dar în acelaşi timp, prin angajamentul sǎu în lupta anti-teroristǎ îşi apǎrǎ interesele şi apǎrǎ interesele Europei. In ultimii 50 de ani Franţa a intervenit din punct de vedere militar cam de 40 de ori în Africa, pe fondul unor crize care ameninţau sǎ ia amploare sau care au provocat dezastre umanitare. Aceste operaţiuni au fost efectuate în numele populaţiilor civile şi în virtutea unor acorduri bilaterale în materie de apǎrare. Din anul 2000 încoace Franţa a fost deseori angajatǎ alǎturi de forţe africane sau de trupe ONU în diferite contexte.

Cele mai recente operaţiuni au fost lansate în Mali, Coasta de Fildeş, Republica Centrafricanǎ şi Libia.

In ianuarie anul trecut Franţa a lansat operaţiunea "Serval" în Mali pentru a opri înaintarea unei rebeliuni armate islamiste spre capitala ţǎrii. 1700 de soldaţi francezi au fost desfǎşuraţi pe teren, iar de la acea datǎ 8 au fost ucişi.

In decembrie anul trecut Franţa a trimis 2000 de oameni în cadrul operaţiunii "Sangaris" în Republica Centrafricanǎ, pentru a asigura securitatea ţǎrii într-un context de rǎzboi civil.

In aprilie 2011 Franţa a intervenit în Coasta de Fildeş pentru a împiedica un început de rǎzboi civil, şi a permite instalarea la putere a preşedintelui ales în mod democratic, Alassane Ouattara.

Sǎ nu uitǎm intervenţia din februarie 2011 din Libia cînd Franţa, împreunǎ cu Marea Britanie, a oprit o ofensivǎ a colonelului Gaddafi asupra oraşului Benghazi, ceea ce a însemnat apoi începutul sfîrşitului pentru dictatorul de la Tripoli.

Placa turnantǎ a operaţiunilor exterioare ale Franţei este statul Ciad, deşi uneori Parisul este acuzat cǎ închide ochii la situaţia drepturilor omului din aceastǎ ţarǎ pentru a întreţine relaţii cît mai bune cu puterea de la N’Djamena.

Actualul turneu african al preşedintelui François Hollande are trei etape: Coasta de Fildeş, Niger şi Ciad.

Coasta de Fildeş, fostǎ colonie francezǎ, este o ţarǎ care începe sǎ se redreseze economic dupǎ o lungǎ crizǎ politicǎ izbucnitǎ în 2002. Franţa îşi menţine 450 de soldaţi în aceastǎ ţarǎ consideratǎ înainte de crizǎ drept un model de democraţie în Africa. In ultimii doi ani Coasta de Fildeş a înregistrat o creştere economicǎ de 10 la sutǎ, şi nu întîmplǎtor preşedintele François Hollande este însoţit în vizita sa la Abidjan de o importantǎ delegaţie de şefi de intreprinderi.