Zilele Mondiale ale Tineretului catolic organizate în Brazilia

jmj-rio-2013.jpg

credit foto: supportersansfrontieres.com

Brazilia gǎzduieşte anul acesta, între 22 şi 28 iulie, Zilele Mondiale ale Tineretului catolic, o manifestare iniţiatǎ de papa Ioan Paul al II-lea în 1986. Evenimentul are loc, de atunci, la fiecare doi ani, iar ediţia de anul acesta va fi marcatǎ de o vizitǎ a Papei Francisc în Brazilia.

In jur de 2 500 000 de persoane, majoritatea tineri, sunt aşteptate în Brazilia cu ocazia acestei a 12-a ediţii a Zilelor Mondiale ale Tineretului. Momentul culminant al manifestǎrii va fi întîlnirea, joi 25 iulie, cu papa Francisc pe celebra plajǎ Copacabana de la Rio de Janeiro.

Trebuie spus cǎ tinerii misionari care fac aceastǎ deplasare din numeroase ţǎri catolice nu sunt toţi nici fervenţi credincioşi şi nici catolici practicanţi. Motivaţia religioasǎ existǎ cu siguranţǎ, dar şi cea turisticǎ, precum şi dorinţa de a avea contacte cu tineri de pe întreaga planetǎ. Din Franţa fac deplasarea aproximativ 5600 de tineri, dat fiind costul destul de ridicat al cǎlǎtoriei pînǎ în Brazilia. Cînd Zilele Mondiale ale Tineretului au fost organizate la Madrid, în 2011, au fǎcut deplasarea 50 000 de francezi.

O tînǎrǎ franţuzoaicǎ de 19 declarǎ în Le Monde cǎ aceastǎ cǎlǎtorie, precum şi faptul cǎ va fi gǎzduitǎ, împreunǎ cu alţi tienri, în sînul unei familii braziliene, reprezintǎ înainte de toate „o aventurǎ”. Pentru Biserica Catolicǎ, însǎ, motivele organizǎrii acestor mari, gigantice reuniuni de tineri sunt altele. In ciuda faptului cǎ în anumite privinţe Papa Ioana Paul al II-lea era intransigent şi chiar conservator, ca sǎ nu spunem retrograd, el şi-a dat seama cǎ biserica trebuie sǎ facǎ eforturi pentru a se reconcilia cu tineretul şi pentru a deveni atractivǎ în raport cu tinerii. De altfel aceste manifestǎri sunt organizate în toate detaliile şi implicǎ o „pregǎtire spiritualǎ prealabilǎ”.

Ediţia de anul acesta a Zilelor Mondiale ale Tineretului mai are o semnificaţie: ea se desfǎşoarǎ de fapt în cea mai mare ţarǎ catolicǎ din lume, Brazilia, unde Biserica Catolicǎ încearcǎ de fapt sǎ recîştige terenul pierdut în faţa curentelor evangelice. In 1980, pe vremea lui Ioan Paul al II-lea, cam 89 la sutǎ dintre brazilieni se declarau catolici. Pe fondul unor mari schimbǎri în societatea brazilianǎ multǎ lume se lasǎ atrasǎ de alte culte, precum cel penticostal, iar astǎzi, potrivit statisticilor, doar 64 la sutǎ din populaţie mai apaţine efectiv familiei catolice.