Le Figaro: “Romii – sǎ terminǎm cu ipocrizia”

In Franţa, singurul ziar care prefaţeazǎ oarecum vizita primului ministru Jean-Marc Ayrault în România este Le Figaro. In ciuda celor declarate de premierul francez, şi anume cǎ “relaţiile dintre Paris şi Bucureşti nu se reduc la problema romilor”, cotidianul conservator considerǎ cǎ acesta va fi subiectul care va “învenina din ce în ce mai mult viaţa politicǎ francezǎ”.

Sub titlul “Romii, sǎ terminǎm cu ipocrizia”, editorialistul cotidianului de dreapta explicǎ de ce problema romilor va continua sǎ agite spiritele şi sǎ marcheze viaţa politicǎ în Franţa. In primul rînd, explicǎ el, pentru cǎ enorm de mult localitǎţi sunt confruntate cu problema tabarelor ilegale de romi. Iar subiectul va fi mai mult ca sigur central în contextul campaniei electorale pentru alegerile municipale din martie anul viitor din Franţa. Problema romilor, sau mai bine spus problemele create de romi, vor marca însǎ şi scrutinul euroepan din iunie 2014, considerǎ Le Figaro.

Mesajul editorialistului este, prin urmare, acesta: sǎ nu fim ipocriţi, sǎ nu ne ascundem dupǎ deget, existǎ o gravǎ problemǎ legatǎ de romi, şi mai ales, citez, de faptul cǎ “numeroase femei şi numeroşi copii aparţinînd acestei etnii sunt obligaţi sǎ fure, sǎ cerşeascǎ sau sǎ se prostitueze”.

Le Figaro nu rateazǎ ocazia de a-i critica pe socialiştii aflaţi la putere pentru incapacitatea de a gǎsi soluţii. Editorialistul subilinazǎ însǎ şi faptul cǎ Europa ar trebui sǎ se implice mai mult. Citez: “Evident, cheeile problemei se aflǎ la nivelul Europei. Si în special la Sofia şi la Bucureşti”.

Cotidianul francez profitǎ de aceastǎ vizitǎ a premierului Jean-Marc Ayrault în România pentru a propune un întreg dosar legat nu numai de romi ci şi de etnia nomadǎ autohtonǎ, aşa numiţii “gens de voyage”. Sosiţi din Europa de rǎsǎrit, romii stabiliţi în Franţa sunt cam în numǎr de 20 000, în timp ce romii autohtoni (numiţi şi “gitanes” sau “manouches” sau “bohémiens”) sunt în numǎr de jumǎtate de milion. Si romii, sau ţiganii autohtoni, provoacǎ uneori tensiuni, întrucît se instaleazǎ cu caravanele lor în spaţii care nu le sunt rezervate, cum a fost cazul recent la Nisa unde au ocupat douǎ terenuri de fotbal. Le Figaro reia de altfel apelul lansat de primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi, care le cere omologilor sǎi din Franţa sǎ “se revolte” şi sǎ-i alunge pe “intruşi”.

Le Figaro mai explicǎ pentru publicul larg cǎ romii sunt cam în numǎr de 8 milioane în Europa şi cǎ acest termen, “rom” înseamnǎ “om” în limba romani. Ziarul mai furnizeazǎ şi o cifrǎ legatǎ de expulzǎrile operate anul trecut de Franţa: 2632 de romi au fost trimişi înapoi în ţǎrile lor de origine, în special în România şi Bulgaria.

Sǎ mai notǎm la acest capitol cǎ ministrul francez de interne Manuel Valls urmeazǎ sǎ anunţe pe 17 iulie o serie de mǎsuri şi propuneri destinate sǎ calmeze spiritele în ce priveşte problemele create de romi şi de nomazii francezi.