Aix-en-Provence: o sărbătoare a operei

rigoletto-aix-verdi-s-amusem115640.jpg

credit foto: telerama.fr

Printre cele mai importante festivaluri ale verii în Franţa se numǎrǎ cel de operǎ organizat la Aix-en-Provence, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Provenţei. Acest Festival Internaţional de artǎ liricǎ este şi unul dintre cele mai vechi din Franţa, el a fost creat în 1948. Ediţia de anul acesta a început pe 4 iulie, se va termina pe 27 iulie şi îi aduce un omagiu special lui Verdi.

Celebra opera tragicǎ a lui Verdi, "Rigoletto" a deschis la Aix-en-Provence seria de reprezentaţii, într-un loc absolut magic, este vorba de curtea Palatului Episcopal din oraş, o fastuoasǎ clǎdire construitǎ la sfîrşitul secolului al XVII-lea. Situat la 33 de kilometri de Marsilia, oraşul Aix-en-Provence se poate lǎuda cu un patromoniu impresionant, el fiind şi locul unde s-au nǎscut prictorul Paul Cézanne şi scriitorul Emile Zola.

Sǎ revenim însǎ la Giuseppe Verdi, de la a cǎrui naştere de împlinesc anul acesta douǎ sute de ani. El a scris "Rigoletto" în 1851 dupǎ un text al lui Victor Hugo, "Regele se amuzǎ". Povestea bufonului Rigoletto care îşi împinge stǎpînul la libertinaj dar îşi ţine fiica închisǎ cu stricteţe în casǎ, aceastǎ "operǎ bufǎ tragicǎ" a devenit una dintre operele cele mai populare.

Noua creaţie de la Aix-en-Provence este semnatǎ de canadianul Robert Carsen într-un decor de circ. Printre vedetele distribuţiei se numǎrǎ soprana de origine rusǎ Irina Lungu. O "vedetǎ" este însǎ şi Orchesta Simfonicǎ de la Londra dirijatǎ de italianul Gianandrea Noseda, una dintre cele mai renumite orchestre ale lumii şi care se aflǎ de fapt în rezidenţǎ la Aix-en-Provence.

Publicul european care capteazǎ canalul de televiziune ARTE va putea vedea şi asculta acest "Rigoletto", în direct, vineri 12 iulie în cadrul unei seri speciale Verdi. 

O altǎ creaţie importantǎ care marcheazǎ actuala ediţie a Festivalului de operǎ de la Aix-en-Provence este "Electra" de Richard Strauss, în regia lui Patrice Chéreau. Prin aceastǎ prgramare organizatorii festivalului doresc sǎ aducǎ un omagiu marilor eroine tragice ale Mediteranei. Electra este de fapt cea care arde de nerǎbdare sǎ rǎzbune moartea tatǎlui sǎu Agamemnon, ucis dupǎ întoarcerea de la rǎzboiul troian de soţia sa Clitemnestra şi de amantul sǎu Egist.

Alte opere programate la Aix-en-Provence sunt "Don Giovanni" de Mozart, "Elena" de Francesco Cavalli, compozitor italian din epoca barocǎ, şi "The House Taken Over" de Vasco Mendonça, compozitor contemporan portughez.

"Elena" este de fapt o operǎ uitatǎ care nu a mai fost adusǎ în faţa publicului din 1659.

În ce priveşte opera compozitorului portughez, ea este regizatǎ de o altǎ somitate a creaţiei lirice contemporane, britanica Katie Mitchell, care semneazǎ de altfel şi un spectacol de teatru la Festivalul de la Avignon. De altfel o parte din publicul doritor de artǎ care se instaleazǎ în aceastǎ lunǎ iulie în Provenţa face "naveta" între cele douǎ mari festivaluri, cel de teatru de la Avignon şi cel de operǎ de la Aix-en-Provence.