Franţa, o nouă polemică legată de romi

roms-19.jpg

credit foto: cote-d-azur.france3.fr

In Franţa a izbucnit o nouǎ polemicǎ legatǎ de romi dupǎ ce un responsabil politic din oraşul Nisa i-a calificat drept „delicvenţi” pe unii romi care se instaleazǎ fǎrǎ autorizaţie pe terenuri publice. De data aceasta nu au fost vizaţi în primul rînd romii provenind din România sau Bulgaria, ci romi autohtoni, francezi.

Responsabilul politic care a declanşat polemica se numeşte Christian Estrosi, este primar al oraşului Nisa iar în în perioada cît a fost preşedinte Nicolas Sarkozy a avut şi responsabilitǎţi guvernamentale. El s-a declarat extrem de indignat cǎ unii romi vin cu caravanele şi se instaleazǎ fǎrǎ autorizaţie la Nisa şi în împrejurimile oraşului, şi i-a incitat pe toţi primarii Franţei sǎ se „revolte” împotriva acestor practici şi sǎ aplice legile în vigoare pentru a-i expulza. Cuvintele sale furibunde vizau în special romi care au ocupat douǎ terenuri de fotbaul de la Nisa. Cum de data aceasta era vizatǎ etnia nomadǎ de origine francezǎ (numiţi „gens de voyage”) el a avut cuvinte critice  legate de aşa-zisa lor „opulenţǎ”. Puţin francezi îşi permit, a spus primarul Nisei, sǎ-şi cumpere caravane şi maşini de mare putere precum aceşti nomazi.

Reacţia la aceste de aserţiuni a fost promptǎ, ele fiind criticate atît de mai mulţi membri ai guvernului cît şi de diverse asociaţii, cum ar fi „S.O.S Racisme” care au anunţat depunerea unor plîngeri.

In Franţa existǎ o lege prin care toate comunele avînd cel puţin 5000 de locuitori trebuie sǎ amenajeze terenuri speciale pentru etnia nomadǎ, evaluatǎ la aproximativ 500 000 de persoane. Legea este însǎ foarte prost aplicatǎ, scrie agenţia France Presse, ceea ce provoacǎ deseori fricţiuni. Iar taberele improvizate de romii de origine românǎ sau bulgarǎ, evaluaţi la 15 000 în Franţa, sunt deseori evacuate de poliţie. Tot agenţia France Presse aratǎ cǎ o circularǎ semnatǎ în august anul trecut de ministrul de interne Manuel Valls, prin care primarii sunt invitaţi sǎ prevadǎ soluţii pentru romii est-europeni a rǎmas literǎ moartǎ.

Sǎ mai adǎugǎm la acest capitol cǎ Franţa este criticatǎ de Comisia Europeanǎ însǎrcinatǎ cu lupta împotriva rasismului şi a intoleranţei întrucît nu ia mǎsuri suficiente pentru şcolarizarea copiilor romi. Franţa nu a gǎsit soluţii în ciuda faptului cǎ în urmǎ cu trei ani Consiliul Europei i-a cerut sǎ ia mǎsuri urgente în acest sens, se mai afirmǎ în raport.