Festivalurile verii în Franţa

france-arts-330x220-avignon-cour-dhonneur.jpg

credit.foto: masdecaesar.com

Vorbim în cele ce urmeazǎ despre festivaluri. Deşi la Paris vara se cam lasǎ aşteptatǎ şi deocamdatǎ este capricioasǎ, festivalurile verii au început sau se pregǎtesc sǎ demareze. Atît în capitala Franţei cît şi în alte numeroase oraşe şi localitǎţi, în zonele turistice cunoscute dar şi în unele sate discrete, industria festivalurilor rimeazǎ cu ideea de vacanţǎ, de culturǎ şi de vreme bunǎ, pentru cǎ multe sunt organizate în aer liber.

Dupǎ sloganul "cǎsǎtorie pentru toţi" iatǎ cǎ un festival inventeazǎ formula "jazz pentru toţi". Este cazul în oraşul Vienne, de pe valea Ronului, nu departe de Lyon, unde are loc un celebru festival de jazz ajuns la a 33-a ediţie. Anul acesta el se desfǎşoarǎ între 28 iunie şi 13 iulie şi are programate în jur de 200 de concerte, dar şi numeroase conferinţe şi dezbateri în jurul acestui stil muzical. Unul dintre spaţiile cele mai sublime unde au loc concerte este vechiul teatru antic din oraş, care poate primi 8000 de spectatori. Interesantǎ întîlnire la Vienne între ruinele antice şi meniul de anul acesta al festivalului de jazz care propune printre altele seri tematice în jurul unor diferite stiluri: blues, gospel, funk, gipsy sau ecourile caraibiene.

La Paris, între 28 iunie şi 9 iulie are loc o manifestare dedicatǎ filmului şi intitulatǎ "Festival Paris Cinéma", ajunsǎ la a 11-a ediţie. Filmul belgian este invitatul de onoare al ediţiei actuale, dar este programat şi un omagiu adus regizorului iranian Ashgar Farhadi. In jur de 200 de filme sunt programate în capitala Franţei, unele fiind proiectate în aer liber în parcul de la Villette.

O sugestie pentru cei care se vor afla în vara aceasta pe Coasta de Azur: oraşul Nisa propune în cursul acestei veri o mare expoziţie Matisse. Maestru al fovismului, Henri Matisse a trǎit de altfel la Nisa timp de 40 de ani. Peste 700 dintre operele sale, tablouri, sculpturi, desene şi fotografii, sunt reunite şi expuse în opt muzee municipale, ceea ce reprezintǎ pentru vizitator şi o incitare la efectuarea unui veritabil parcurs de descoperire a oraşului.

Un festival dedicat muzicii a început pe 27 iunie şi va avea loc pînǎ pe 20 iulie în oraşul Reims, capitala regiunii Champagne, dar şi reper istoric important pentru cǎ în catedrala din Reims erau încoronaţi, în mod tradiţional, regii Franţei. "Les Flâneries musicales" (Promenadele muzicale) se intituleazǎ festivalul care programeazǎ, în cadrul acestei a 24-a ediţii, 57 de concerte în cele mai emblematice locuri din oraş, altfel spus în bazilica Saint-Rémi, în celelalte catedrale precum şi în palatele sale. Festivalul se va încheia într-unul din marele parcuri ale oraşului cu un tradiţional concert pic-nic, care reuneşte de obicei în jur de 10 000 de persoane.

Marele Festival de la Avignon nu a început încǎ, semnalul de deschidere a celei de-a 67-a ediţii va fi dat pe 5 iulie, dar sindicatele au anunţat deja o zi de grevǎ pe 13 iulie. Artiştii francezi considerǎ cǎ preşedintele socialist François Hollande nu şi-a ţinut promisiunile, dovadǎ cǎ pentru prima datǎ în ultimii 30 de ani bugetul alocat culturii a suferit o amputare, o reducere, nu cu mult, doar cu 0,68 la sutǎ, ceea ce reprezintǎ însǎ simbolul unui regres social. Din punctul de vedere al unor sindicate de artişti, preşedintele Franţei ar fi uitat, citez, "prioritǎţile anunţate, legate de tineret şi educaţia artisticǎ şi culturalǎ".