Crizǎ politicǎ în Thailanda: armata intervine pentru a evita haosul

In Thailanda, ţarǎ care traverseazǎ o gravǎ crizǎ politicǎ, armata a decretat legea marţialǎ. Militarii pretind cǎ vor sǎ evite haosul în Thailanda dar existǎ şi temerea cǎ democraţia în aceastǎ ţarǎ este ameninţatǎ.

"Decretarea legii marţiale nu este o loviturǎ de stat", a ţinut sǎ precizeze armata thailandezǎ într-un comunicat. In "interesul securitǎţii naţionale" armata a instituit însǎ cenzura şi a ordonat închiderea mai multor canale de televiziune. Pentru moment, Thailanda este dotatǎ cu un guvern interimar sprijinit de o vastǎ mişcare popularǎ numitǎ "a cǎmǎşilor roşii". Opoziţia, animatǎ de elitele regaliste, considerǎ însǎ cǎ acest guvern este manipulat din exil de un miliardar considerat drept duşmanul numǎrul unu al monarhiei. De notat cǎ regele Thailandei are în prezent 86 de ani şi cǎ multǎ lume se întreabǎ dacǎ ţara nu ar trebui sǎ întoarcǎ pagina monarhiei constituţionale intauratǎ în 1932.

Tara este de fapt puternic divizatǎ între douǎ forţe, care atunci cînd manifesteazǎ sau se înfruntǎ direct poartǎ fie cǎmǎşi roşii, fie cǎmǎşi galbene. Prima tabǎrǎ este emanaţia maselor rurale şi urbane defavorizate din nordul şi din nord-estul ţǎrii, în timp ce a doua tabǎrǎ este apropiatǎ de elitele de la Bangkok şi de palatul regal. Luptele dintre cele douǎ tabere a luat deseori o turnurǎ dramaticǎ, iar unii comentatori se tem de spectrul unui rǎzboi civil.

Armata încearcǎ în acest context sǎ evide instaurarea haosului. Din 1932 loviturile de stat, sau tentativele de loviturǎ de stat au fost numeroase în Thailanda, mai precis sunt repertoriate în numǎr de 18.

Comunitatea internaţionalǎ, şi în special ţǎri precum Statele Unite şi Japonia, îşi exprimǎ neliniştea din cauza turnurii pe care au luat-o evenimentele din Thailanda. Japonia, pentru a contracara ofensiva economicǎ a Chinei, este primul investitor direct în Thailanda, unde sunt active în jur de 4000 de societǎţi japoneze, în special în domeniul industriei automobilului în sfera electronicii. Numai firma Toyota a fabricat 850 000 de automobile în Thailanda anul trecut. Opoziţia din Thailanda (sau cǎmǎşile galbene), care sperǎ numirea unui prim ministru "neutru" dupǎ ce a obţinut recent demisia celui precedent, se simte reconfortatǎ de acţiunea militarilor şi declarǎ cǎ va continua sǎ manifesteze pînǎ la cǎderea totalǎ a guvernului spirijint de cǎmǎşile roşii.