Alegerile din Ucraina şi strategia pe termen lung a Rusiei

In Ucraina, cu cîteva zile înainte de alegerile prezidenţiale, incertitudinea rǎmîne totalǎ în legǎturǎ cu impactul acestui scrutin în regiunile din sud-est controlante de insurgenţi. In ultimile zile preşedintele rus Vladimir Putin s-a arǎtat mai conciliant în legǎturǎ cu acest scrutin, admiţînd cǎ el ar putea "merge în sensul cel bun". Un element nou a intervenit însǎ prin decizia lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, de a se ralia autoritǎţilor de la Kiev.

Cînd vine vorba de Rusia, trebuie ţinut cont de faptul cǎ existǎ un spaţiu rus dar şi un timp rus. Este, în orice caz, pǎrerea unor comentatori, atît ruşi cît şi Occidentali. Rusia ştie sǎ aibǎ rǎbdare, de exemplu sǎ aştepte ca viitoarele autoritǎţi de la Kiev sǎ fie confruntate cu aceeaşi problemǎ pe care o au actualele: altfel spus imposibilitatea de a-şi impune controlul asupra întregii ţǎri.

Chiar dacǎ în ochii occidentalilor şi ai întregii lumi, alegerile din Ucraina vor avea valoarea unui certificat de naştere legitim pentru noua democraţie ucraineanǎ, pe termen, lung Moscova nu se va mulţumi decît cu un singur obiectiv: acela de a-şi impune controlul la Kiev. Un analist american citat de Agenţia France Presse aratǎ cǎ tactica Rusiei este acum aceea de a le permite insurgenţilor sǎ-şi întǎreascǎ controlul asupra regiunilor industriale din estul Ucrainei.

Destabilizarea durabilǎ a Ucrainei are, pentru Moscova, şi o valoare de exemplu: acela de a avertiza toate celelalte foste republici sovietice cǎ vor avea de plǎtit scump orice apropiere de Occident sau de Alianţa Atlanticǎ.

Singura variabilǎ sau necunoscutǎ în acest joc este cea legatǎ de economie. Potrivit Fondului Monetar Internaţional economia rusǎ a intrat în recesiune iar fuga de capital continuǎ. S-ar putea însǎ ca noul parteneriat economic cu China, precum şi vînzarea masivǎ de gaz metan cǎtre aceastǎ ţarǎ, sǎ atenueze impactul sancţiunilor economice occidentale faţǎ de Rusia.

Ca element de o mare noutate, în Ucraina, meritǎ semnalatǎ decizia lui Rinat Ahmetov de a se plasa de partea Kievului, deci de a dezavua clar forţele care vor destrǎmarea sau scindarea Ucrainei. Omul cel mai bogat din Ucraina şi care controleazǎ în est sectoare întregi (metalurgie, cǎrbune, bǎnci) a lansat chiar un apel la manifestaţii împotriva separatiştilor. Rǎmîne de vǎzut dacǎ apelul sǎu nu vine cam tîrziu, şi dacǎ spiritele înfierbîntate din est şi din sud mai sunt capabile sǎ asculte mesajul sǎu pacifist.