Crimeea: tǎtarii comemoreazǎ deportarea din 1944 care readuce în actualitate ororile comise de Stalin

Tǎtarii din Crimeea au comemorat duminicǎ 18 mai, într-o atmosferǎ extrem de tensionatǎ şi sub o supraveghere strictǎ, trecerea a 70 de ani de la marea deportare ordonatǎ de Stalin. In 1944 Stalin a deportat de fapt un întreg popor iar tǎtarii au revenit în regiunile lor natale abia dupǎ dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Noile autoritǎţi din Crimeea, regiune pe care Rusia a anexat-o recent încǎlcînd flagrant dreptul internaţional, nu au vǎzut cu ochi buni aceastǎ comemorare de naturǎ sǎ împrospǎteze memoria atrocitǎţilor comise de Stalin. Intr-un moment cînd fostul tǎtuc al popoarelor este reabilitat şi reintrodus în discursul ideologic al Moscovei, adevǎrurile istorice deranjeazǎ. 

Iar adevǎrul istoric este acesta: în noaptea de 18 mai 1944 deportarea ordonatǎ de Stalin a început în condiţii teribile. Familiile de tǎtari au avut la dispoziţie doar cîteva minute pentru a-şi face bagajele şi pentru a-şi lua provizii, înainte de a fi trimise, în vagoane destinate transportului de animale, spre Siberia şi Asia Centralǎ. Cei mai mulţi au fost pînǎ la urmǎ instalaţi cu forţa în Uzbekistan, şi aceasta pentru cǎ Stalin îi considera pe tǎtari ca fiind un "popor ostil", care ar fi colaborat cu naziştii. In jur de 200 000 de tǎtari au fot deportaţi atunci iar 45 la sutǎ dintre ei, se afirmǎ din surse tǎtare, au fost decimaţi de boli şi din cauza condiţiilor în care s-a produs operaţiunea.

Abia în 1967, dupǎ 14 ani de la moartea lui Stalin, acuzaţiile de "colaboraţionism" formulate împotriva tǎtarilor au fost anulate prin decret. Ei au trebuit însǎ sǎ aştepte anul 1991 şi cǎderea regimului sovietic pentru a reveni pe pǎmînturile strǎmoşilor lor. In prezent, aratǎ Agenţia France Presse, tǎtarii, care sunt cam în jur de 270 000,  reprezintǎ 12 la sutǎ din populaţia peninsulei Crimeea.

La sfîrşitul sǎptǎmînii trecute Organizaţia Naţiunilor Unite şi Statele Unite au denunţat hǎrţuirile şi persecuţiile la care sunt supuşi tǎtarii din Crimeea, ceea ce a stîrnit reacţia vehementǎ de protest a Moscovei.

Umbra lui Stalin planeazǎ încǎ, în mod dureros, asupra destinului pe care l-au avut tǎtarii. Iar cei care, la Moscova sau în diverse regiuni rusofone din Ucraina, continuǎ sǎ aibǎ nostalgia fostului "tǎtuc al popoarelor" şi sǎ-l aduleze pe Stalin au cu siguranţǎ motive sǎ fie iritaţi cînd li se aminteşte cǎ acesta rǎmîne vinovat de moartea a milioane de oameni nevinovaţi.