India: victorie istoricǎ a naţionaliştilor hinduşi

In India, alegerile legislative au fost cîştigate de naţionaliştii hinduşi cu un scor care depǎşeşte toate previziunile. Partidul lor va deţine, el singur, majoritatea absolutǎ în Parlament, ceea ce nu s-a mai întîmplat în India de 30 de ani. Naţionaliştii hinduşi promit în acest context "o nouǎ erǎ".

Un nou nume intrǎ în istoria politicǎ a Indiei, este vorba de Narendra Modi, în vîrstǎ de 63 de ani, fiul unui vînzǎtor de ceai care a ajuns acum liderul celui mai puternic partid din India. In luna ianuarie, primul ministru Manmohan Singh spunea cǎ o eventualǎ venire a lui Narendra Modi la putere va fi "un dezastru pentru ţarǎ". Acum însǎ a fost obligat sǎ-l felicite pe liderul naţionaliştilor hinduşi pentru victoria sa istoricǎ.

El a reuşit sǎ atragǎ nu doar votul naţionaliştilor, ci şi al unei bune pǎrţi a populaţiei sǎrace care voteazǎ în mod tradiţional pentru Partidul Congresului. Acesta din urmǎ, uzat dupǎ zece ani de exercitare a puterii şi nenumǎrate scandaluri de corupţie, şi-a recunoscut cea mai gravǎ înfrîngere din istoria sa. In paralel acest partid istoric îşi pune însǎ problema dacǎ familia Ghandi, sau mai precis dinastia politicǎ Ghandi mai are capacitatea de a conduce ţara. Rahul Gandhi, în vîrstǎ de 43 de ani, a fǎcut o campanie lipsitǎ de eficienţǎ şi nu a reuşit sǎ suscite un nou elan în jurul partidului sǎu.

Venirea lui Narendra Modi la putere îi obligǎ pe occidentali sǎ-şi modifice atitudinea faţǎ de el. Timp de zece ani liderul naţionalist a fost, într-un fel, boicotat de Occident, în special datoritǎ atitudinii sale faţǎ de populaţia musulmanǎ. Existǎ numeroase critici şi reproşuri care i se aduc pentru incitare la urǎ, şi se crede cǎ în cursul unor violenţe intervenite în 2002 în jur de o mie de persoane, majoritatea musulmani, şi-au pierdut viaţa, pe fondul discursurilor radicale pronunţate de Modi.

In prezent el este aşteptat pe teritoriul concret, al faptelor, pentru cǎ populaţia Indiei aşteaptǎ redresarea economiei şi stoparea inflaţiei. S-ar pǎrea cǎ marii patroni ai ţǎrii îl sprijinǎ iar pentru moment majoritatea populaţiei apreciazǎ ascensiunea sa socialǎ, ceea ce într-o societate structuratǎ pe caste conteazǎ mult. Dupǎ valul de entuziasm şi celebrǎri care a cuprins întreaga Indie în urma acestei victorii urmeazǎ însǎ testul exercitǎrii puterii. In scurt timp se va vedea dacǎ Narendra Modi a "vîndut populaţiei doar vise" (expresia aparţine unui lider al opoziţiei) sau va fi capabil sǎ schimbe în bine viaţa oamenilor.