Shinzo Abe în cǎutarea unui nou parteneriat european

Premierul japonez Shinzo Abe se aflǎ de o sǎptǎmînǎ în Europa iar astǎzi, 5 mai, a fost primit la Paris de cǎtre preşedintele François Hollande. Shinzo Abe s-a lansat într-o veritabilǎ ofensivǎ diplomaticǎ pe continentul european, într-un context în care relaţiile dintre Japonia şi China sunt destul de tensionate. Mai trebuie spus însǎ cǎ şi premierul Shinzo Abe a fǎcut unele declaraţii de naturǎ sǎ-i irite pe chinezi dar şi pe americani.

Shinzo Abe este calificat uneori de "naţionalist" şi chiar de "revizionist", dar în context asiatic aceste cuvinte meritǎ analizate cu mai multǎ atenţie. De fapt, Shinzo Abe este un om de dreapta, descendent al unei veritabile dinastii politice, şi care a venit la putere acum doi ani cu ambiţii mari pentru Japonia. El considerǎ, în primul rînd, cǎ în ultimii 20 de ani ţara sa a suferit un grav declin economic, şi cǎ este momentul sǎ iasǎ din aceastǎ crizǎ. El mai vrea ceva însǎ pentru Japonia, şi anume sǎ întoarcǎ definitiv pagina celui de-al doilea rǎzboi mondial şi a sentimentului de vinovǎţie pe care l-au avut japonezii, oarecum la fel ca şi germanii. Shinzo Abe considerǎ cǎ japonezii trebuie sǎ fie din nou mîndri de istoria şi de tradiţiile lor, sǎ redevinǎ o putere militarǎ şi sǎ-şi dezvolte industria militarǎ, sǎ-şi redinamizeze sentimentele patriotice şi chiar sǎ-şi remodeleze conştiinţa naţionalǎ.

Principalul sǎu slogan politic ar putea fi tradus cam în felul urmǎtor: "Japonia a revenit". El a lansat de altfel cîteva reforme ambiţioase pentru a da mai mult oxigen economiei nipone, în condiţiile în care ţara sa a pierdut statutul de a doua economie mondialǎ, în favoarea Chinei. Shinzo Abe mai sperǎ sǎ obţinǎ organizarea Jocurilor Olimpice din 2020 în ţara sa. Iatǎ omul care a venit acum în Europa în cǎutare de un parteneriat mai strîns pe cel puţin douǎ planuri: economic şi în materie de securitate.

Dacǎ în materie de economie schimburile europenilor cu Japonia sunt deja solide şi dateazǎ de multe decenii, în ce priveşte problemele de securitate avem de-a face oarecum cu o premierǎ. De fapt, relaţiile Japoniei cu China sunt foarte tensionate, întrucît ambele ţǎri revendicǎ un minuscul arhipelag din Marea Chinei meridionale. Japonia îşi cautǎ în acest context noi aliaţi.

Economia japonezǎ rǎmîne însǎ fragilǎ, în ciuda ambiţiilor reformatoare ale lui Shinzo Abe: anul trecut ritmul de creştere economicǎ a fost de numai 1,6 la sutǎ. Pentru japonezi Europa rǎmîne o zonǎ privilegiatǎ de export, iar în Franţa ei sunt primul investitor asiatic.

Shinzo Abe şi François Hollande au semnat mai multe acorduri, luni 5 mai, printre altele şi unul destinat dezvoltǎrii unui reactor nuclear din a patra generaţie.