Premierul nipon în Europa: etapǎ parizianǎ înaintea unui summit la Bruxelles

Primul ministru japonez Shinzo Abe efectueazǎ luni 5 mai o vizitǎ la Paris, în contextul unui turneu european eşalonat pe nouǎ zile. Discuţiile cu liderii europeni s-au axat în special pe economie şi pe probleme de securitate. Acest turneu european al premierului nipon se încheie pe 7 mai la Bruxelles cu o reuniune la vîrf Uniunea Europeanǎ - Japonia.

Precedentele etape ale deplasǎrii au fost Marea Britanie, Portugalia şi Spania, iar observatorii spun cǎ rareori un prim ministru japonez şi-a permis o vizitǎ atît de lungǎ şi a acordat o atît de mare atenţie Europei. In Germania nu a mai venit în vizitǎ nici un premier nipon în ultimii cinci ani, iar în Spania în ultimii zece ani. In ce priveşte Portugalia, potrivit Agenţiei France Presse, vizita lui Shinzo Abe reprezintǎ o premierǎ absolutǎ, Lisabona nu a fost niciodatǎ onoratǎ de un premier nipon.

Mai mulţi factori explicǎ aceastǎ atenţie deosebitǎ acordatǎ Europei de cǎtre Japonia. In primul rînd dorinţa responsabililor de la Tokyo de a semna cît mai repede un vast acord de liber schimb cu Uniunea Eurpeanǎ, acord aflat în plinǎ negociere de un an. In al doilea rînd, Japonia se repoziţioneazǎ pe plan securitar, în condiţiile în care tensiunile dintre Tokyo şi Beijing au crescut în Marea Chinei Orientale. Nu întîmplǎtor demnitarul japonez declarǎ cǎ Europa ar trebuie sǎ joace un rol mai mare în materie de securitate în Asia, deşi Statele Unite rǎmîn principalul garant al securitǎţii în aceastǎ regiune.

La Paris, Shinzo Abe are convorbiri cu principalii responsabili francezi, preşedintele François Hollande şi premierul Manuel Valls,  dar şi cu reprezentanţi ai OCDE-ului (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economicǎ), iar la Bruxelles, pe lîngǎ summit-ul prevǎzut cu europenii, demnitarul nipon va discuta şi cu responsabili ai Alianţei Atlantice.

Pentru Schinzo Abe, semnarea unui accord de liber schimb cu Europa ar însemna "un gigantic motor al creşterii economice mondiale". Impreunǎ, Japonia şi Uniunea Europeanǎ ar reprezenta 30 la sutǎ din economia mondialǎ şi 40 la sutǎ din comerţul mondial.