Expoziţie: "A fost odată un tren numit Orient Express"

Sub acest titlul plin de nostalgie Institutul lumii arabe propune, la Paris, o veritabilă călătorie în timp. Intreaga aventură tehnologică şi umană a acestui tren de legendă devine accesibilă publicului, inclusiv traversarea unora dintre vagoanele care, la începutul secolului trecut, străbăteau traseul dintre Paris şi Istanbul.

Şocul emoţional începe chiar pe esplanada din faţa Institutului lumii arabe unde vizitatorii descoperă o locomotivă cu aburi, construită în 1922, ieşită parcă dintr-un film, precum şi patru vagoane aparţinînd celebrei companii "Orient Express". Expoziţia dedicată acestui tren devenit un veritabil mit este organizată în două secţiuni: în exterior a fost amenajată un fel de gară în care trenul "Orient Express" pare gata de plecare. In interiorul Institutului lumii arabe sunt expuse obiecte de natură să ne readucă în prezent acea lume de lux dar şi de progres, cu speranţele şi iluziile ei, cu reuşitele şi orgoliile ei.

Merită spus de la bun început că iniţiatorul acestei expoziţii este Jack Lang, fost ministru al culturii pe vremea preşedintelui socialist François Mitterrand şi devenit în prezent director al Institutului lumii arabe. Instalarea locomotivei şi a unor vagoane cîntărind fiecare cîte 60 de tone a fost posibilă numai după o nouă amenajare a esplanadei şi consolidare a solului. In interior, compartimentele sunt astfel prezentate de parcă trenul ar fi făcut pur şi simplu o oprire iar călătorii ar fi coborît pentru cîteva minute pe peron pentru a se dezmorţi. Toate obiectele lor au rămas însă în compartimente, pe fotolii, în vagonul restaurant şi pe mese: valize, cufere, haine, pălării de damă şi de domni, mănuşi, umbrele, bastoane, tabachere, cărţi de joc, ziare, carnete de călătorie, sticle de şampanie sau de lichior, pahare pe jumătate pline…

Vizitatorul are efectiv sentimentul că plonjează în inima unei epoci, în perioada de dinaintea primului război mondial precum şi în perioada "anilor nebuni" dintre cele două războaie mondiale. Trenul era, la ora aceea, un simbol al progresului şi cel mai rapid mijloc de locomoţie terestru inventat de om. El a fost însă şi metafora unui prime forme de globalizare… Intre Londra şi Cairo, trecînd prin Paris, Viena, Veneţia şi Istanbul, călătorii care îşi puteau permite acest voiaj străbăteau respectiva distanţă într-o săptămîna. Trenul Orient Express a avut însă şi prelungiri de parcurs, de exemplu spre Belgrad, Bucureşti şi Odessa, sau, în Orientul apropiat, spre Beirut, Damasc, Bagdad şi Teheran. Deplasarea fără probleme şi traversarea frontierelor era posibilă, nu trebuie uitat acest lucru, şi datorită faptului că multe teritorii din spaţiul nord-african şi al Orientului Apropiat, mai ales după prăbuşirea Imperiului Otoman, au devenit colonii ale ţărilor din Europa occidentală.

"Orient Express-ul" a fost un tren de lux dar în acelaşi timp el a devenit extrem de familar în ochii unui public larg datorită literaturii şi cinematografului. Autoarea de romane poliţiste Agatha Christie şi personajul ei, detectivul Hercule Poirot, actriţa Marlène Dietrich şi ofiţerul britanic Lawrence d'Arabie, dansatoarea Mata Hari şi scriitorul Graham Green, celebrul savant Einstein şi nu mai puţin celebrul agent secret James Bond, sunt tot atîtea personaje ale acestui tren. Ei pot fi "văzuţi" de altfel, sub formă de secvenţe cinematografice, chiar în vagoanele de tip Pullman care par că fac o escală pe esplanada Institutului lumii arabe.

Numeroase documente de arhivă, afişe, fotografii, echipamente de călătorie, precum şi informaţii despre "inventatorul" acestui tren, inginerul belgian Georges Nagelmackers,  completează expoziţia conferindu-i o dimensiune istorică, socială, culturală şi artistică.  

Mai precizez că ea poate fi vizitată la Paris pînă pe data de 31 august, dar o foarte generoasă vizită virtuală este deasemenea posibilă pe site-ul Institutului lumii arabe (www.imarabe.org).