100 milioane de turişti chinezi: o "invazie" profitabilă

tourismetunisietoursiteschinois.jpg

credit foto: marketing-chine.com

China a devenit prima "piaţă emiţătoare de cheltuieli turistice în străinătate", anunţă Organizaţia Mondială a Turismului. La acest capitol China a trecut, în 2012, pe locul întîi, următoarele ţări din clasament fiind Statele Unite şi Germania.

China, a cărei ambiţie este de a deveni prima mare putere a lumii, a mai înregistrat deci o "victorie" în această perspectivă, după ce a devenit a doua putere economică a lumii, depăşind Japonia, şi a doua piaţă mondială a artei, depăşind Franţa. Cotidianul Le Monde, care dedică un dosar acestui subiect, notează că în anul 2000 doar 10 milioane de chinezi şi-au permis călătorii peste hotare. Anul trecut, însă, ei au fost în jur de 83 de milioane, prima lor destinaţie fiind Franţa.

Numeroase alte ţări încearcă însă să atragă această clientelă care reprezintă cam 100 de miliarde de dolari de beneficii. Iar în perspectiva anului 2020, cînd în jur de 100 de milioane de chinezi vor călători în străinătate, competiţia devine extrem de strînsă.

In Franţa chinezii cheltuiesc pe cumpărături, în medie, cam 1500 de euro, ceea ce înseamnă foarte mult. Numeroase magazine de lux s-au adaptat acestui fenomen, mai ales pe bulevardul Champs-Elysées unde pot fi văzute anunţuri publicitare în limba chineză şi unde unii vînzători vorbesc chineza. In ultimii zece ani se observă şi o mutaţie în ce priveşte stilul de călătorie al turiştilor chinezi. Multă vreme ei au preferat călătoriile în grup, organizate de o manieră intensivă, altfel spus cu descoperirea cît mai multor ţări pe unitate de timp. Unele agenţii de turism propuneau chiar acestei clientele descoperirea a 10 ţări în 11 zile. In prezent, însă, chinezii încep să privilegieze călătoriile individuale sau în familie, investind mai mult timp pentru fiecare vizită. Franţa se adaptează acestei "invazii" atît de dorite, şi a creat de exemplu mai multe spaţii comerciale la aeroportul Roissy - Charles de Gaulle unde chinezii reprezintă doar 1,4 la sută din traficul de pasageri dar 10 la sută din numărul de cumpărători. Chinezii foarte bogaţi sunt extrem de interesaţi de diverse clinici franceze care propun tratament de prevenire a îmătrînirii şi de revitalizare, iar  90 la sută din clientela acestor stabilimente este în prezent chineză.