Alegeri în Pakistan, o victorie a democraţiei şi dezavuarea talibanilor

nawaz-sharif1.jpg

credit foto: thenewstribe.com

In Pakistan, conform previziunilor, alegerile legislative sunt cîştigate de Liga Musulmană care obţine peste 110 locuri din cele 272 ale Adunării Naţionale. Condusă de Nawaz Sharif, un om de afaceri care a fost deja de două ori prim-ministru, Liga Musulmană le-a promis pakistanezilor că va rezolva în primul problema furnizării de…  electricitate.  

In aceşti ultimi ani pakistanezii au fost confruntaţi cu o problemă de viaţă cotidiană care a devenit mult mai gravă decît insecuritatea, atacurile talibanilor, rivalitatea cu India sau creşterea resentimentelor faţă de "aliatul" lor occidental tradiţional, Statele Unite. Iar această problemă cotidiană se traduce prin întreruperile frecventă de electricitate, pe fondul unei grave crize energetice pe care o traversează ţara. Deşi este putere nucleară, Pakistanul nu reuşeşte să producă destulă electricitate, motiv pentru care a raţionat energia electrică, la fel ca şi aprovizionarea de gaz metan. Situaţia a devenit atît de dramatică, cu întreruperi de electricitate zilnice totalizînd între 8 şi 12 ore, încît multă lume are nostalgia epocii cînd la putere se afla generalul Pervez Musharraf. Atunci, pe fond de dictatură, pakistanezii aveau ceva mai multă electricitate şi ceva mai mult gaz metan. De mai mulţi ani toată producţia industrială a ţării este perturbată iar unele uzine funcţionează doar la jumătate din capacitatea lor. Are de suferit în special industria textilă care reprezintă 70 la sută din exporturile pakistaneze.

Iată deci motivul principal pentru care formaţiunea familiei Bhutto, Partidul Poporului Pakistanez, pierde scrutinul după cinci ani de exercitare a puterii, o perioadă marcată de adîncirea crizei energetice dar şi a corupţiei. De notat deasemenea apariţia unui nou partid important în peisajul politic pakistanez, este vorba de Mişcarea pentru Justiţie condus de un fost campion de crichet, Imran Kahn. In 2002 această formaţiune avea doar un singur loc în Parlament, astăzi însă ea a obţinut peste 35 de locuri.  

Aceste alegeri rămîn importante în istoria Pakistanului în primul rînd pentru că reprezintă o alternanţă paşnică şi democratică a puterii, ceea ce nu s-a mai întîmplat din 1947. In al doilea rînd, participarea masivă la vot este o victorie pentru democraţie şi un mesaj indirect de respingere a viziunii pe care o au talibanii despre ceea ce ar trebui să fie Pakistanul. Cum nici un partid nu a obţinut majoritatea absolută la aceste alegeri,  acum urmează jocul alinaţelor pentru formarea unui guvern.