Florenţa – conferinţă internaţională pe tema Europei

ue.jpg

credit foto: europa.eu

Oraşul Florenţa găzduieşte joi 9 mai o Conferinţă Internaţională privind viitorul Uniunii Europene. Si-au anunţat participarea preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, numeroşi universitari, şefi de intreprinderi şi lideri de opinie. Franţa a renunţat însă în ultima clipă să-şi trimită reprezentanţii.

După cum informează cotidianul Le Monde, Manuel Valls, ministru de interne, şi Najat Villaud-Belkacem, ministru cu drepturile femeilor şi purtătoare de cuvînt a guvernului francez, şi-au anulat participarea. Si aceasta întrucît la Florenţa va fi prezent universitarul eleveţian Tariq Ramadan, contestat, precizează ziarul, pentru "poziţiile sale considerate prea complezente faţă de islamism". Excelent orator, Tariq Ramadan este o figură contestată dar foarte mediatizată, care a fost foarte prezent şi pe platourile de televiziune franceze, opiniile sale fiind însă întotdeauna impregnate de subtilităţi care convin mai degrabă integrismului decît democraţiei.

Conferinţa de la Florenţa este organizată de Institutul Universitar European din acest oraş, avînd ca parteneri cotidianele Le Monde şi Financial Times. Cele două mari teme abordate sunt formulate astfel : "Instituţii guvernamentale şi guvernanţă democratică", "Migraţii şi cetăţenie". Prefaţînd acest schimb de idei, Le Monde se întreabă dacă nu cumva, Europa, din cauza crizei, este în situaţia de a considera că un întreg deceniu trebuie considerat pierdut. Intrebarea "poate fi salvată Europa?" a figurat de altfel de nenumărate ori, din 2008 încoace, pe prima pagină a unor importante reviste şi ziare. Pentru moment, în ciuda pesimismului ambiant, Europa a reuşit să-şi salveze moneda unică, euro, care rămîne una din principalele monede de rezervă în lume, după dolar, evident. Un al doilea atuu al Europei este faptul că formează o piaţă de 500 de milioane de consumatori. "Un spaţiu reglementat de norme comerciale, juridice şi ecologice unice în lume", scrie un expert în Le Monde. Mai rămîne însă ca Europa să-şi găsească resursele pentru o veritabilă "renaştere". Poate că din această pricină Florenţa, una din marile capitale ale Renaşterii italiene, găzduieşte acest colocviu internaţional.