LE MONDE: "Franţa, campioana Europei în ceea ce priveşte pesimismul"

euro.jpg

LE MONDE: "Franţa, campioana Europei în ceea ce priveşte pesimismul"

Potrivit unui anchete realizată în mai multe ţări europene, francezii, deşi nu sunt lovitiţi de criză la fel ca spaniolii sau italienii, se tem de viitor. În general europenii nu mai cred în statul-providenţă, dar francezii par să fie cei mai pesimişti din Europa.

Este poate o ironie a istoriei că francezii, conduşi astăzi de un preşedinte socialist, se tem de o boală numită "sinistroză" şi care i-a marcat prima dată în urmă cu peste 30 de ani, pe vremea primului preşedinte socialist al Franţei, François Mitterrand. Cotidianul Le Monde cu data de astăzi analizează pe larg rezultatele anchetei evocată mai sus şi ajunge la concluzia că francezii se simt pe marginea prăpastiei.

Ei consideră că odată cu criza care a început în 2008 s-a încheiat de fapt o epocă şi că Franţa riscă să fie "declasată" pe plan mondial. Angoasa cea mai mare a francezilor, scrie Le Monde, nu este însă pierderea locului de muncă, ci faptul că nu vor mai putea îmbătrîni în condiţii demne şi că nu vor mai beneficia de o îngrijire medicală corespunzătoare. Iar 72 la sută dintre francezi sunt convinşi că în viitor copiii lor vor trăi mai prost.

De notat totuşi că această formă de pesimism nu se exprimă şi printr-un sentiment de respingere a Europei. 55 la sută dintre francezi consideră că Europa este un atuu, în timp ce 64 la sută dintre britanici, 58 la sută dintre germani şi 53 la sută dintre italienii consideră că Europa este mai degrabă un handicap.

Pe acest fond, atît în Franţa cît şi în Marea Britanie, imigraţia este considerată ca fiind un factor agravant al crizei. Sentimentul dominant, dar nu doar în aceste două ţări, este că imigraţia echivalează cu asistanatul. In Franţa, trei remedii pentru ieşirea din criză sunt evocate cel mai frecvent. Citez din ziarul Le Monde: "Să nu mai fie permisă sosirea masivă a persoanelor care nu au nimic de făcut în Franţa. Să li se redea oamenilor gustul pentru muncă. Să fie respectată Franţa, regulile sale şi legile ei."

Pentru unii comentatori pesimismul francezilor este însă nejustificat, dar psihologic el ar putea fi un factor de declasare a Franţei  mai grav decît criza.