Germania: o sănătate economică de invidiat care-i pune pe gînduri pe francezi

In Franţa, deputaţii şi senatorii urmează să aprobe "pactul de stabilitate" propus de guvern pentru perioada 2013-2017, pact care prevede realizarea unor economii de 20 de miliarde de euro anul viitor. Franţa s-a angajat în faţa Uniunii Europene de a atinge în 2017 echilibrul bugetar, ceea ce provoacă o nouă dezabatere publică.

Francezii se tem de fapt că  acest "echilibru bugetar" va fi realizat printr-o politică de austeritate care va penaliza excesiv puterea de cumpărare şi calitatea vieţii. In acelaşi timp, guvernul constată că ritmul de creştere economică pe care conta anul acesta va fi mai mic decît fusese prevăzut, situaţie care se va repeta anul viitor. Executivul este prins deci între două focuri, pe de o parte promisiunile sale legate de reducerea datoriei publice şi presiunea Bruxelles-ului; pe de a altă parte o continuă deteriorare a situaţiei economice în timp ce miracolul reluării creşterii economice întîrzie să se producă. Franţa nu este însă singura ţară din Uniunea Europeană care se vede confruntată cu astfel de greutăţi. Sase ţări au cerut de fapt Bruxelles-ului să li se acorde un nou termen în vederea reducerii deficitului public la pragul admis de normele europene de 3 la sută.

In paralel, ţările europene aflate în dificultate constată din nou că unul din partenerii lor, este vorba de Germania, afişează o robusteţe economică demnă de invidiat. După cum arată cotidianul Le Monde, sănătatea economică a Germaniei provoacă invidie iar succesul doamnei Angela Merkel este de natură să umilească Franţa şi ţările din sudul Europei. Germania se poate lăuda, de exemplu, cu această performanţă, de a fi singura ţară europeană care afişează un excedent bugetar. Pe anul trecut el este de 4 miliarde de euro. De altfel salariaţii germani nu au pierdut ocazia, pe fondul publicării acestor cifre, de a cere să li se mărească veniturile şi să fie luate măsuri pentru relansarea consumului. In ce priveşte Franţa, pînă acum, după cum scrie tot Le Monde, ea nu a adoptat măsuri de veritabilă rigoare bugetară. Cheltuielile ei publice rămîn cele mai mari din Europa, iar "statul social" a jucat din 2008 încoace, de la izbucnirea crizei, un rol de "amortizor".