Paris: vot decisiv marţi în Parlament privind mariajele gay

gay-pride.jpg

Paris: vot decisiv marţi în Parlament privind mariajele gay

Înaintea votului solemn de marţi din parlamentul de la Paris, vot fără suprize în urma căruia se va autoriza mariajul gay în Franţa, tabăra celor ostili acestui proiect de lege s-a mobilizat din nou duminică pe străzile capitalei franceze. Nu e pentru prima dată şi nici pentru ultima, alte trei manifestaţii fiind deja programate pentru a denunţa proiectul guvernamental.

Francezii s-au obişnuit cu aceste ieşiri în stradă care se tot succed de aproape jumătate de an. Manifestaţii care sunt urmate uneori de violenţe şi foarte des de derapaje homofobe pe reţelele sociale. La fel de obişnuită a devenit şi polemica legată de numărul manifestanţilor. Duminică de exemplu, poliţia a anunţat 45 de mii de protestatari în timp ce organizatorii revendicau 270 de mii. La manifestaţia de duminică însă, pentru prima dată în fruntea manifestanţilor, alături de personalităţile dreptei tradiţionale, partidul conservator UMP, s-a strecurat şi un ales al Frontului Naţional, extrema dreaptă franceză.

 Partidele UMP şi Frontul Naţional au defilat umăr la umăr. Câţiva parlamentari sau foşti miniştri conservatori au apărut în aceeaşi fotografie cu Gilbert Collard, deputat de extremă dreaptă, şi cu secretarul adjunct al mişcării de extremă dreaptă. "Cei care apără aceleaşi valori au dreptul să manifesteze împreună" spunea Henri Guaino, fostul consilier al ex-preşedintelui Nicolas Sarkozy. Puţini dintre aleşii dreptei tradiţionale prezenţi la manifestaţie s-au arătat tulburaţi de această prezenţă. Cert, alesul extremei drepte nu s-a putut exprima de la tribuna organizatorilor, aşa cum şi-ar fi dorit.

Această proximitate UMP-FN a stârnit cum era de aşteptat reacţii atât la dreapta cât mai ales la stânga. Centristul Yves Jégo, favorabil mariajului homosexual, se întreba cum de un ales de dreapta poate defila alături de unul de extremă dreaptă pentru a nega legitimitatea parlamentului. Harlem Désir, primul secretar al partidului socialist, a condamnat şi el această prezenţă comună care, notează unii observatori, ar putea prefigura noua dreaptă franceză. Alţii reamintesc că această jenantă poză comună a fost precedată de alte semnale: în hemiciclul parlamentului, aleşi de dreapta au aplaudat recent întrebarea pusă guvernului de o altă deputată de extremă dreaptă. O serie de deputaţi din UMP au semnat chiar o propunere de lege împreună cu Marion Maréchal - Le Pen, nepoata fondatorului mişcării extremiste.

 

Mariajele gay apropie UMP şi Frontul Naţional

 

Nu e deci pentru prima dată când apare o conivenţă între UMP şi FN. Problema este că, aşa cum sublinia editorialistul de la radio France Inter, prezenţa comună a dreptei şi a extremei sale pe o aceeaşi fotografie se imortaliza într-o zi de 21 aprilie, exact 11 ani după ce,  pe 21 aprilie 2002,  pentru prima dată în istoria Franţei moderne un candidat al extremei drepte - Jean-Marie Le Pen - se califica în finala alegerilor prezidenţiale. Pe vremea aceea dreapta lui Jacques Chirac clădise un adevărat dig pentru a contra Frontul Naţional. Vremurile s-au schimbat însă, mandatul lui Nicolas Sarkozy şi strategia sa de "decomplexare" a dreptei, preluată şi de actualul lider UMP Jean-François Copé, şi-au spus cuvântul. Bizar, notează unii, mai ales din partea unui partid UMP pe care Frontul Naţional promisese nu demult că-l va nimici.

Copé a încercat să cureţe imaginea pătată, preşedintele conservatorilor a declarat că partidul său "nu va accepta nicio înţelegere cu Frontul Naţional". Marine Le Pen, lidera extremiştilor de dreapta, a ţinut şi ea să afirme că partidul ei "este un opozant al UMPului". Ea a profitat de ocazie pentru a denunţa "politizarea" manifestaţiei contra mariajului homosexual, o politizare orchestrată în opinia ei, de conservatori. Lucru pe jumătate adevărat dar nu în sensul exprimat de doamna Le Pen. Colectivul "Manif pour tous" care-i reuneşte pe adversarii mariajului gay a anunţat că a decis să se lanseze şi pe terenul electoral. La viitoarele alegeri municipale din 2014, mişcarea zisă civică va prezenta deci o serie de candidaţi. O veste proastă pentru dreapta cu atât mai mult cu cât UMP trece prin momente dificile, lupta Copé-Fillon demoralizându-i şi pe mulţi militanţi, tentaţi poate să se agaţe de altceva.