Franţa: măsuri sporite de securitate după atacurile din Boston

valls.jpg

Franţa: măsuri sporite de securitate după atacurile din Boston . AFP PHOTO BERTRAND GUAY

Parisul a decis întărirea măsurilor de securitate după exploziile produse la maratonul din Boston. Autorităţile din Hexagon oricum se consideră expuse la ameninţarea teroristă încă de când a început intervenţia militară franceză în Mali, în ianuarie. 

Manuel Valls, ministrul francez de interne, a anunţat încă de luni seară că "a cerut prefecţilor şi forţelor de securitate interne să sporească alerta în cadrul planului antiterorist Vigipirate. Trebuie spus că acest plan, creat în 1978 şi actualizat de trei ori de atunci şi până azi, a devenit operaţional în 1991, în momentul declanşării primul război din Golful Persic. Planul Vigipirate constituie "o stare de excepţie" ce poate fi completată cu o stare de urgenţă sau de asediu, în funcţie de prevederile din Constituţie.

Planul Vigipirate este unul guvernamental, astfel factorul decizional este primul ministru, şi contine peste 400 de măsuri care afectează toate sectoarele societăţtii. Există 4 stadii ale planului, fiecare  putând fi la nevoie subdivizat. Înainte de evenimentele de la Boston, Vigipirate era deja la stadiul penultim de alertă, adică "roşu închis", măsură luată de când Franta şi-a trimis trupe militare în Mali,  la începutul lunii ianuarie. Acest stadiu presupune forţe suplimentare în gări şi în lăcaşele de cult dar şi în apropierea clădirilor publice şi a zonelor turistice. Culoarea roşie a planului Vigipirate înseamnă în jargon poliţienesc că "ameninţarea teroristă este probabilă" iar măsurile luate sunt destinate tocmai să prevină eventuale atacuri. Punerea în practică a măsurilor de securitate înăsprite impune evident şi o serie de constrângeri pentru activităţile sociale şi economice. Observatorii remarcă totuşi că oficialii francezi nu au declanşat acum stadiul ultim al alertei antiteroriste, stadiul de culoare "roşu stacojiu".

În mesajul transmis luni seară Manuel Valls a cerut tuturor francezilor să "dea dovadă de vigilenţă fără să intre însă în panică în cazul în care găsesc pachete suspecte sau bagaje abandonate". În caz de incident sau alertă, ministrul de interne subliniază importanţa respectării stricte a consemnelor date de serviciile de securitate". Manuel Valls spune că "nu există ameninţare precisă la adresa Franţei dar există ameninţări de mai multe luni. Terorismul este un fapt al societăţilor moderne, un fapt global, mondial şi trebuie să fim prudenţi" conchide Manuel Valls.

Trebuie spus că Franţa este în mod constant ameninţată cu atentate de grupuri jihadiste, ameninţări ce sunt mai mult sau mai puţin credibile.

 Pe de altă parte, Franţa a marcat luna trecută prima aniversare a asasinatelor comise în sud-vestul Franţei de Mohamed Merah, care a ucis în numele jihadului trei paraşutişti, trei copii şi un profesor de origine evreiască.