Cahuzac, sabotat de serviciile secrete franceze

cahuzac.jpg

Cahuzac, sabotat de serviciile secrete franceze

Armata franceză, mai exact serviciile secrete ale armatei, ar fi provocat înlăturarea fostului ministru al bugetului Jérôme Cahuzac. Concret, responsabilii militari, supăraţi pe faptul că în noul buget al Franţei, ministrul de resort,  preconiza să impună ministerului apărării economii drastice, ar fi pus justiţia pe urmele contului secret al lui Cahuzac din Elveţia.

Această teorie, a complotului militar cum o descriu deja unii comentatori francezi, a apărut în revista elveţiană L'Hebdo.  Tăierile bugetare preconizate de Jérôme Cahuzac ar fi dus la căderea acestuia, la dezvăluirile din presă referitoare la contul său bancar secret deţinut în Elveţia. Iată concluzia unei anchete apărută în revista săptămânală elveţiană L'Hebdo. Colegii noştri din ţara cantoanelor citează deputaţi din partidul conservator francez UMP şi membri ai Comisiei de apărare din parlament.

Trebuie spus că înainte să demisioneze sub presiunea opiniei publice şi a dezvăluirilor din presă, Cahuzac considera bugetul militarilor excesiv de mare, deci bun de "tàiat" în cadrul planului de austeritate preconizat de guvernul socialist de la Paris. Astfel pentru 2014, ministrul bugetului de atunci îşi dorea o diminuare de un miliard de euro, alte miliarde urmând să fie programate în următorii ani. Scăderile bugetare pentru Apărare erau publice, preconizate în proiectul viitoarei legi aferentă anilor 2014-2019. Bugetul armatei urma să scadă de la 1,5 procente din PIB la 1,1 la sută în acest răstimp.

O diminuare istorică pentru Franţa. Concret, aceste economii urmau să se traducă prin desfiinţarea a 31 de regimente de infanterie, vânzarea port-avionului Charles-de-Gaulle, anularea comenzilor de elicoptere Tigres şi a două submarine nucleare, oprirea producţiei de avioane de vânătoare Rafale şi a celor de transport militar Airbus A400M. În termeni de resurse umane, circa 51 de mii de posturi ar fi fost desfiinţate.

Toate aceste măsuri ar fi fost considerate inadmisibile de responsabilii militari scrie L'Hebdo. Atâtea economii ar fi pus în pericol chiar statutul Franţei de mare putere internaţională şi ar fi făcut ţara să fie nedemnă de un loc permanent în Consiliul de Securitate ONU.

Astfel, înainte ca preşedintele François Hollande să-şi dea avizul pe 22 martie privind proiectul de lege al lui Cahuzac, acesta devenise ţinta unei anchete judiciare, lucru care s-a soldat, în aceeaşi zi - pe 19 martie - cu demisia sa din fruntea ministerului. Două săptămâni mai târziu, acelaşi Jérôme Cahuzac recunoştea în faţa justiţiei că are un cont bancar nedeclarat în Elveţia.

Sursele citate de revista elveţianà sunt foarte clare: nu existà nicio întâmplare în această suită de evenimente. "Armata l-a avut pe Cahuzac. Nu ne atacă nimeni aşa pe noi. Vroia să ne ucidă dar am acţionat noi primii. Şi alţi miniştri ar putea urma dacă Hollande continuă pe acelaşi drum" afirmă ameninţător sursa din L'Hebdo.

Precizia informaţiilor ajunse pe mâna justiţiei franceze au surprins pe mulţi anchetatori şi poartă, se spune, marca intervenţiei serviciilor de informaţii franceze care, se ştie, îi anchetează de ani de zile pe cei care fraudează fiscul. Alte informaţii ar fi ţinute la cald pentru a putea fi scoase la lumină la momentul oportun. Adică la nevoie pentru a face presiune asupra clasei politice.

Pentru moment, dacă scenariul demn de marile filme se adevereşte, lecţia de reţinut este simplă: nimeni nu trebuie să atace bugetul armatei. Misiunea a fost oricum îndeplinită cu succes: François Hollande a amânat pentru la toamnă dezbaterea privind viitoarea lege care stabileşte bugetul armatei.