Nantes - cinci zile dedicate muzicii

Orasul Nantes gǎzduieşte, începînd cu miercuri 29 ianuarie şi pînǎ duminicǎ 2 februarie, un festival de muzicǎ clasicǎ devenit celebru atît în Franţa cît şi pe plan internaţional. Mai multe ţǎri au adoptat acest tip de festival care îşi propune sǎ ofere unui public cît mai larg muzicǎ clasicǎ în cele mai bune interpretǎri.

"La folle journée de Nantes" (Ziua nebunà de la Nantes) se numeşte acest festival ajuns anul acesta la a 20-a ediţie şi care a cîştigat un pariu nu tocmai simplu. Mai precis, omul care a iniţiat festivalul, René Martin, şi pe care Le Figaro îl numeşte "un as al marketingului" a reuşit sǎ cucereascǎ marele public cu muzica clasicǎ. Ceea ce se întîmplǎ de fapt an de an la Nantes este fabulos: timp de cinci zile au loc concerte în practic toate sǎlile cu acusticǎ bunǎ din oraş, în la sǎli de spectacole dar şi în capele, în biserici, în alte spaţii neconvenţionale precum şi în aer liber. Unele concerte au loc chiar în şcoli sau în penitenciare.

René Martin a reuşit de fapt sǎ distrugǎ o dogmǎ, aceea cǎ muzica clasicǎ n-ar fi accesibilǎ decît unui public "educat", "iniţiat". Si a demonstrat de fapt cǎ un oraş întreg poate intra într-un fel de febrilitate muzicalǎ şi deveni receptiv la muzicǎ atunci cînd… accesul la marea muzicǎ devine şi el mai uşor. Nu întîmplǎtor deci preţul la bilete este cît se poate de abordabil, iar petru 12 000 de tineri sunt prevǎzute tarife preferenţiale.

René Martin a creat de fapt un festival în acelaşi timp popular dar extrem de exigent la nivelul calitǎţii. Artiştii invitaţi sǎ se producǎ la Nantes se laudǎ acum cu acest tip de participare în biografia lor, semn cǎ au participat la un eveniment muzical pus sub semnul excelenţei.

Anul acesta festivalul are o şi mai mare deschidere internaţionalǎ pentru cǎ tema adoptatǎ este… muzica americanǎ a secolului al XX-lea. Opţiunea tematicǎ de anul acesta va permite festivalului sǎ se deschidǎ şi spre alte genuri şi practici muzicale precum jazz, gospel, sau muzica de film, dacǎ tot vorbim de America.

In total, în contextul acestei a 20-a ediţii a "Zilei nebune de la Nantes" sunt programate 700 de concerte şi 150 de conferinţe, acestea din urmǎ constituind o veritabilǎ strategie în materie de educaţie muzicalǎ. Toţi specialiştii sunt de acord cǎ amploarea pe care a luat-o acest festival are un impact pozitiv, şi nu numai la Nantes, asupra vînzǎrilor de discuri cu muzicǎ clasicǎ.

De mai mulţi ani, conceptul acestui festival a fost adoptat de mai multe oraşe din lume precum Bilbao, Varşovia, Tokyo sau Rio de Janeiro.