Puterea de la Kiev pare favorabilǎ unei medieri internaţionale

2013-12-04t022451z_1843152827_gm1e9c40st001_rtrmadp_3_ukraine_0.jpg

Manifestanţi pro-europeni la Kiev - credit foto: rfi.fr

Sǎptǎmîna care începe ar putea fi crucialǎ pentru gǎsirea unei soluţii la criza din Ucraina. Puterea de la Kiev începe sǎ facǎ serioase concesii iar Uniunea Europeanǎ începe sǎ joace un rol de mediator. Marţi 28 ianuarie subiectul va fi abordat şi în cadrul unei reuniuni la vîrf Uniunea Europeanǎ-Rusia, iar joi şi vineri este aşteptatǎ la Kiev şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Numeroasele contacte diplomatice care au loc în acest moment, discuţiile din culise, presiunile exercitate de europeni asupra autoritǎţilor de la Kiev şi dialogul dintre Uniunea Europeanǎ şi Rusia ar putea fi tot atîtea semne de mobilizare în sensul cel bun. Mai precis, în sensul conştientizǎrii faptului cǎ scenariul agravǎrii confictului şi al continuǎrii violenţelor nu poate conveni nimǎnui. Nici Rusia nu are nevoie de un rǎzboi civil în Ucraina într-un moment cînd vrea sǎ impresioneze întreaga lume la Jocurile Olimpice de iarnǎ de la Soci, nici Uniunea Europeanǎ nu-şi poate permite sǎ intre într-un conflict grav cu Rusia pe tema Ucrainei.

In Franţa, cotidianul Le Monde considerǎ cǎ Ucraina solicitǎ în prezent o mediere internaţionalǎ. Cotidianul îl mai citeazǎ pe primul ministru ucrainean Mikola Azarov potivit cǎruia Uniunea Europeanǎ ar putea "juca un rol pozitiv în rezolvarea crizei". Un specialist în relaţiile internaţionale, Bernard Guetta, afirmǎ în cotidianul Aujourd’hui cǎ Uniunea Europeanǎ nu a fost, din pǎcate, cel puţin pînǎ acum, la înǎlţimea aşteptǎrilor ucrainiene. Citez din articolul sǎu: "Ce am propus noi Ucrainei? Practic nimic. In orice caz, infinit mai puţin din punct de vedere economic decît a propus Rusia."

Semnalez în contex cǎ presa francezǎ începe sǎ se ocupe ceva mai mult de Ucraina unde numeroase echipe de reporteri au fost trimise pe teren. Cotidianul Aujourd’hui publicǎ de exemplu, în numǎrul sǎu de sfîrşit de sǎptǎmînǎ, tulburǎtoare mǎrturii şi declaraţii ale unor manifestanţi de la Kiev. "Mǎ lupt pentru o lume mai civilizatǎ", declarǎ un profesor de literaturǎ rusǎ, pensionar. "In Rusia este şi mai puţinǎ libertate decît la noi", spune un student de 23 de ani. Din alte numeroase declaraţii rezultǎ cǎ Uniunea Europeanǎ rǎmîne singurul model viabil pentru ucrainieni, aproape o utopie. Ceea ce ar trebui sǎ dea serios de gîndit şi Uniunii Eropene, care uneori nu are încredere în ea însǎşi. Cum spune Bernard Guetta, "vǎzutǎ din interior Uniunea Europeanǎ este o acumulare de dificultǎţi, de paralizii, de incoerenţe. Vǎzutǎ din exterior ea este locul de pe pǎmînt unde se trǎieşte cel mai bine datoritǎ protecţiei sociale care reprezintǎ esenţa însǎşi a modelului european".

Unii comentatori afirmǎ cǎ puterea de la Kiev este, în acest moment, cuprinsǎ de panicǎ, alţii vorbesc doar de un impas. Aflat în Elveţia la Forumul economic de la Davos, premierul ucrainean Mikola Azarov i-a cerut şi Elveţiei sǎ ajute Ucraina în cǎutarea unei soluţii, dat fiind cǎ Elveţia este o ţarǎ neutrǎ care asigurǎ în prezent preşedinţia OSCE-ului (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa).

Este Uniunea Europeanǎ ezitantǎ în acest moment faţǎ de Ucraina? La aceastǎ întrebare cei mai mulţi comentatori sunt tentaţi sǎ rǎspundǎ pozitiv. Altfel spus Uniunea Europeanǎ ezitǎ între douǎ atitudini: cea fermǎ, asumatǎ de americani, care au şi ameninţat cu sancţiuni, şi o poziţie mai suplǎ, pentru ca dialogul sǎ nu fie întrerupt.

Polonia, care este un veritabil "avocat" al integrǎrii Ucrainei în Europa, a fǎcut în ultimul timp declaraţii mai ferme decît liderii de la Bruxelles. Seful guvernului polonez, Donald Tusk, s-a întreţinut prin telefon, duminicǎ 26 ianuarie, cu opozantul ucrainean Arseni Iatseniuk, asigurîndu-l cǎ Varşovia "îi sprijinǎ pe democraţii ucrainieni în eforturile lor pentru gǎsirea unui acord rezonabil şi just cu puterea".

Oare asistǎm la un moment cînd fiecare protagonist al conflictului din Ucraina se gîndeşte cǎ ar trebui sǎ evite cu orice preţ haosul şi o baie de sînge? Rǎmîne de vǎzut care va fi ambianţa la summit-ul Rusia-Uniunea Europeanǎ. In aşteptarea acestor discuţii agenţia France Presse reia aceastǎ declaraţie a ambasadorului rus pe lîngǎ Uniunea Europeanǎ, Vladimir Chizov: "relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeanǎ sunt mai bune decît afirmǎ mediile de informare", a spus el, adǎugînd cǎ mediile de informare "exagereazǎ gravitatea dezacordurilor cu Rusia".

Personal aş spune cǎ mediile de informare europene abia aşteaptǎ ca rezultatele întîlnirii de marţi dintre Vladimir Putin şi reprezentanţii Uniunii Europene sǎ confirme acest lucru.