Minorităţile sexuale continuă să divizeze Franţa

protest.jpg

Minorităţile sexuale continuă să divizeze Franţa. REUTERS/Benoit Tessier

În Franţa, succes urias al manifestatiei împotriva proiectului de lege care prevede legalizarea căsătoriilor între persoane de acelasi sex. Numai la Paris au iesit în stradă între 340 de mii de oameni, conform estimarilor politiei, si 800 de mii de persoane, potrivit organizatorilor. Toti manifestau impotriva mariajelor gay si posibilitatii ca aceste cupluri sa poata infia copii.

 Clasa politică si presa comentează pe pagini întregi această mobilizare în timp ce guvernul socialist se mentine pe pozitii si promite că legea va fi adoptată oricum.

"Un tată si o mamă reprezinta un lucru elementar pentru a forma o familie" consideră manifestantii iesiti masiv în stradă duminică pentru a protesta împotriva proiectului de lege care va legaliza mariajul gay în Franta si va permite acestor cupluri să adopte copii.

Presa de dreapta precum ziarul Le Figaro vobeste de un adevărat "tsunami" care s-a făcut simtit cu această ocazie. "E vorba despre ceva istoric, despre cea mai mare manifestatie la Paris de 30 de ani încoace" scrie publicatia conservatoare uitând cam repede mobilizarea enormă de pe vremea lui Nicolas Sarkozy împotriva legii care avea să mărească vârsta de pensionare a francezilor.

Libération, cotidian de centru-stânga e mai precis când scrie că duminică am asistat la cea mai mare manifestatie "organizată în ultima vreme de dreapta". De dreapta dar mai ales de biserica catolică, vârf de lance în lupta anti-mariaj homo. Biserica catolică ce a acceptat duminică si vreo zece mii de membrii ai asociatiei integriste Civitas în rândurile sale. Trebuie spus că nu numai catolicii se opun masiv acestui proiect de lege ci si toate celelalte religii prezente în Franta - evreii, musulmanii, protestantii, ortodocsii si budistii au iesit si ei la manifestatie duminică.

Prezente printre manifestanti au fost si cadrele Frontului National chiar dacă lidera miscării de extremă dreaptă Marine Le Pen nu a venit, denuntând o "recuperare politică" orchestrartă de dreapta conservatoare. O dreaptă care a venit însă divizată la protest, o parte dintre simpatizantii UMP accpetând ideea mariajului homo asa cum o minoritate de oameni de stânga dar si de gay resping proiectul guvernamental.

Discursurile auzite pe parcursul manifestatiei si în momentul mitingului de sub Turnul Eiffel au luat uneori si tente radicale. Astfel, unul dintre cei prezenti la protest l-a comparat într-o primă instantă pe presedintele Hollande cu Hitler îniante de a reveni asupra acestui derapaj verbal. Altii au tinut discursuri mai cumpatate în care însă se puteau citi si discrete pozitii homofobe:

"Aici e clasa politică care vrea să schimbe societatea. Pentru o minoritate de oameni - comunitatea gay - vom modofica un stâlp al societătii care este mariajul", spune o femeie prezentă. Un bărbat care i se alătură zice că "n-are nimic cu homosexualii, mai ales că are un frate care este gay. Acesta nu are însă chef nici să adopte copii, nici să-i "fabrice" prin intermediul altor persoane".

În aceste conditii este foarte important de aflat daca presiunea strazii va duce la retragerea legii. Ei bine, nici vorbă! Chiar dacă Palatul Elysée admite că manifestatia de duminică a fost "consistentă", François Hollane nici nu se gândeste să retragă proiectul de lege - asa cum i-au cerut-o manifestantii dar si editorialistul de la Figaro. Textul va fi dezbătut începând de săptămâna aceasta în diversele comisii parlamentare iar de pe 29 ianuarie încep discutiile în plen. Guvernul respinge categoric si ideea unui referendum cerut de adversarii textului dar si de un grup de 115 parlamentari. S-o ascultăm pe Christiane Taubira, ministrul francez al justitiei:

"In ultimele 5 luni, spune ministrul, nici un subiect nu a fost atât de mult dezbătut precum mariajul gay. Până si presedintele si primul ministru au participat la discutii. Intr-o democratie reprezentativă trebuie acum lăsat loc liber Parlamentului si tocmai această dezbatere parlamentară va permite lămurirea anumitor teme care au fost utilizate de o manieră confuză în ultimele săptămâni" e de părere Christiane Taubira.

 In bătălia parlamentară care debutează, partidul conservator UMP din opozitie a depus nu mai putin de 800 de amendamente, strategie descrisă drept "obstructie" de socialisti si aliatii lor de stânga. Stânga care dispune oricum de majoritatea necesară pentru a-si impune punctul de vedere, mai ales că eventualele disensiuni interne au fost evitate după ce propunerea privind posibilitatea ca aceste cupluri gay să poate concepe copii prin intermediul unei terte persoane a fost scoasa din discutie. Textul actual, intitulat "Mariajul pentru toti, pentru toată lumea" urmează să fie discutat timp de două săptămâni în parlament înainte să fie supus votului.

Să mai precizăm că potrivit ultimelor sondaje, 56 la sută dintre francezi ar fi favorabili mariajului gay dar 52 de procente se opun ideii ca aceste cupluri noi să poată înfia copii.

Proiectul de lege privind mariajul  homosexualilor si posibilitatea ca acestia să adopte copii face parte din promisiunile electorale ale lui François Hollande. Un lider socialist care reaminteste că si alte tări cu traditie catolică mai mare decât cea din Franta - cum ar fi Portugalia, Spania, Argentina, Mexic dar si Olanda - au adoptat demult astfel de legi fără ca "institutia mariajului" să fi fost în vreun fel "pusă în pericol" si fără ca societatea să fi rămas divizată.