Căsătorie pentru toţi – Manifestaţie pentru toţi

manif.jpg

credit foto: lefigaro.fr

La Paris a avut loc dumincă o mare manifestaţie împotriva proiectului de lege numit "mariaj şi drept de adopţie pentru toţi". Sute de mii de persoane au răspuns la acest apel lansat de peste 30 de organizaţii, şi care s-a dorit total apolitic.

La manifestaţie au participat delegaţii din provincie precum şi altele sosite din Belgia, Elveţia, Italia, Germania, Marea Britanie. De notat prezenţa multor tineri printre manifestanţi precum şi a multor familii. Cuvîntul de ordine al manifestanţilor poate fi rezumat în următoarea frază: nu avem nimic împotriva homosexualilor, dar un copil are nevoie de o mamă şi de un tată.

De fapt, aspectul cel mai criticat al legii preconizată de guvern este extinderea dreptului de adopţie la cuplurile homosexuale şi acceptarea procreerii medicale asistate. Sloganurile care au animat manifestaţia de ieri au sintetizat foarte clar starea de spirit a manifestanţilor. "Un copil cu două mame sau cu doi taţi înseamnă un copil fără repere", se putea citi pe unele pancarde. Sau, un alt slogan: "O mamă, un tată, este elementar". Sau, pe banderola care deschidea manifestaţia, se putea citi: "Toţi născuţi dintr-o mamă şi un tată". In spatele acestei enorme mobilizări se află fără îndoială biserica catolică precum şi alte organizaţii religioase, dar şi asociaţii republicane care militează pentru drepturile copiilor sau ale familiilor, sau asociaţii de medici şi profesori. "Manif pour tous" (Manifestaţie pentru toţi) este emblema tuturor acestor asociaţii, pentru a opune un singur slogan părţii adverse care cere "Mariaj pentru toţi". Intr-un mesaj adresat preşedintelui François Hollande purtătorii de cuvînt ai acestei mobilizări spun următoarele, citez: "Mariajul pentru toţi este negaţia juridică a celei mai elementare realităţi din istoria umanităţii, constituită dintr-un bărbat şi o femeie, singura uniune naturală aptă să procreeze fiinţă umană. Dumneavoastră, preşedinte al Republicii, veţi decreta că naşterea este posibilă fără bărbat sau fără femeie?"

Prima concluzie care poate fi trasă după această impresionantă manifestaţie este că această problemă etică divizează profund Franţa.