Taximetriştii francezi blochează circulaţia în marile oraşe

taxi.jpg

Taximetriştii francezi blochează circulaţia în marile oraşe

Mii de taxiuri au perturbat sau chiar au blocat traficul în mai multe oraşe franceze. Nantes, unde până nu demult era primar actualul premier Jean-Marc Ayrault,  Marsilia şi Lyon sunt doar câteva din localităţile în care taximetriştii s-au încolonat pe kilometri întregi provocând ambuteiaje.

Şi la Paris, zecile de taxiuri au rulat nu departe de Turnul Eiffel. Cei 55 de mii de taximetrişti din Franţa au chemat la proteste din cauza concurenţei tot mai mari cu care sunt confruntaţi dar mai ales după ce guvernul a decis să modifice condiţiile de transport ale persoanelor care trebuie să se prezinte regulat la medic şi pot folosi taxiurile în acest scop dacă nu au alt mijloc de transport.

"Este regretabil că în Franţa mai suntem obligaţi să recurgem la astfel de acţiuni care creează tuturor neplăceri" a declarat preşedintele asociaţiei taximetriştilor francezi. O delegaţie a acestui sindicat a fost primită în audienţă la ministerul de interne şi apoi la cel al sănătăţii. De ce la sănătate? Este o întrebare pe care ne-o putem pune? Răspunsul este simplu.

Legea de finanţare a securităţii sociale pe 2013 a introdus o procedură de licitaţie publică pentru transportarea bolnavilor. Până acum, bolnavii care stăteau acasă dar aveau nevoie în mod regulat de tratamente ambulatorii în spitale sau clinici erau transportaţi de ambulanţe dar şi de taxiuri care semnaseră în prealabil o convenţie cu asigurările de sănătate.

Cu alte cuvinte cei 34 de mii de taximetrişti puteau duce bolnavii la spitale şi înapoi acasă contra unui cost care era rambursat de asigurările sociale. În unele cazuri, transportul pacienţilor putea reprezenta până la 90 la sută din cifra de afaceri a taximetriştilor, mai ales în zonele rurale. În 2010, aproape o treime din cele 65 de milioane de curse cu bolnavi la centrele de sănătate au fost efectuate de taxiuri. Curse pentru care asigurările de sănătate au cheltuit circa 3,5 miliarde de euro - adică peste 2 la sută din totalul cheltuielilor. Noua lege de finanţare a securităţii sociale obligă de acum încolo agenţiile regionale şi casele de sănătate să scoată la licitaţie transportul bolnavilor.

Ori pentru taximetriştii care lucrează pe cont propriu, această nouă lege riscă să le strice socotelile întrucât vor fi incapabili să scadă preţurile, cum o vor face inevitabil marile grupuri de taximetrie. "Circa o mie de firme mici de taxiuri totalizând 10 mii de salariaţi ar putea închide porţile", atrag atenţia sindicatele. În plus, aceşti şoferi independenţi spun că pe lângă situaţia de monopol care riscă să apară, "se repune în discuţie şi libertatea de a alege a pacienţilor." Tot pentru a-şi sprijini cauza, taximetriştii nemulţumiţi afirmă că "noua lege va duce la o dezvoltare a transporturilor în grup, lucru ce va permite realizarea unor economii dar este incompatibil cu tratamentele complicate cum ar fi de exemplu dializa".

În sfârşit, taximetriştii au profitat de această zi de proteste pentru a denunţa şi apariţia tot mai multor aşa-zise "vehicule de turism cu şofer", circa 10 mii la număr în toată ţara şi a motocicletelor-taxi. Pentru taximetriştii tradiţionali, aceste două noi categorii apărute în ultimii trei ani, reprezintă o "concurenţă nedreaptă".