Lounge Eiffel

eiffeil.jpg

Lounge Eiffel

La sfârșitul anului trecut la etajul unu al Turnului Eiffel s-a deschis un restaurant efemer în asteptarea terminării lucrărilor de restructurare a monumentului. Noua adresă, deschisă până la sfârsitul lunii martie, oferă meniuri abordabile si mai ales o vedere panoramică sublimă asupra Parisului.

O sală de mese înconjurată de geamuri la 58 de metri deasupra solului - echivalentul a 20 de etaje - si cu o vedere de jur împrejur asupra Parisului. Ce poti cere mai mult de la un restaurant efemer? O listă de preturi abordabile. Si la asta s-au gândit patronii lui "Lounge Eiffel". La restaurantul efemer de la etajul unu al turnului Eiffel poti mânca la prânz contra 32 de euro formula iar cina o poti plăti 85 de eurs, trei feluri de mâncare plus un pahar de vin si cafeaua.

Evident pretul urcatului cu ascensorul până la acel nivel este inclus în pret, dar nu si dreptul de sări peste coadă care poate dura si o oră.... Serviciul se face, pentru dejun, în două ture, primul la 11h30 a doua la 13h30. Pentru a pune mâna pe masa dorită la ora potrivită e obligatoriu să rezervi însă în avans, operatiunea fiind posibilă numai pe internet. Odată asezat în fata tacâmurilor, oferta felurilor este foarte redusă dar clasică si extrem de reusită - din spusele criticilor gastronomi.

Foie gras însotit de dulceată de gutui, piept de pasăre cu anghinare în sos de măsline, somon afumat, risotto cu crustacee si profiterol sau castane glasate - iată în linii mari diversele feluri ce pot fi degustate la "Lounge Eiffel". Cert, nu suntem într-un restaurant cu un bucătar premiat cu cele trei stele ale ghidului Michelin dar avem de a face totusi cu un adjunct al unuia dintre acest monstrii francezi ai gastronomiei. Si la urma urmei, când te duci să mănânci la etajul unu al turnului Eiffel, o faci mai mult pentru ceea ce vei privi în zare decât pentru ce primesti în farfurie. In conditii meteorologice clemente – ceea ce nu este cazul pentru moment la Paris - restaurantul-lounge beneficiază si de o sublimă terasă deasupra celebrului Champs-de-Mars, esplanada ce duce de la turn spre academia militară.

Deschiderea acestui restaurant efemer se datorează închiderii celebrului "58", institutie gastronomică aflată la acelasi nivel, dar supusă pentru doi ani de zile la importante lucrări de reamenajare. Un restaurant care în 2011 a servit nu mai putin de 250 de mii de tacâmuri. Pentru cei mai înstăriti, nu trebuie uitat că Turnul Eiffel propune la etajul doi un restaurant cu adevărat gastronomic pe nume Jules Verne unde cel mai ieftin meniu la prânz este de 90 de euro si seara de la 200 în sus. In sfârsit, la al treilea si ultim nivel al monumentului există un faimos bar în care nu se serveste decât sampanie.