Cum s-a înfrăţit Baia Mare cu Combs-la-Ville

geoffroy.jpg

Deputatul UMP Guy Geoffroy

Guy Geoffroy este deputat conservator din UMP dar şi primar al localităţii Combs-la-Ville din departamentul Seine-et-Marne. In această calitate a avut ocazia să se împrietenească cu un cuplu de români din Baia Mare. Care i-a deschis porţile oraşului din România. Nu e deci de mirare că cele două comune s-au înfrăţit iar Guy Geoffroy s-a înscris în grupul de prietenie Franţa-România.

« Am ales să ader la acest grup de prietenie dintr-un motiv foarte simplu : de câţiva ani comuna în care sunt primar, Combs-la-Ville, s-a înfrăţit cu Baia Mare. Aveam în localitatea mea un cuplu de români din Baia Mare ; oamenii se duceau în mod regulat acasă şi într-o zi mi-au propus să mă pună în legătură cu oficialii de la ei din oraş. Aşa am ajuns să ne înfrăţim deci cu Baia Mare acum vreo zece ani de zile ».

Si cum vi se pare că a evoluat România de 25 de ani încoace, ce privire aruncaţi asupra acestei ţări ?

« Am o părere pozitivă despre România în măsura în care se simte că această ţară care a trăit foarte multă vreme într-un soi de adormire din cauza tutelei sovietice, face acum eforturi foarte importante. Pe de o parte ca să se integreze în dinamica europeană dar şi pentru a-şi consolida bazele democratice. Se vede că această ţară foarte francofilă face eforturi mari şi se sprijină dealtfel mult pe expertiza franceză. Am fost surprins să aflu de la nişte parlamentari români veniţi în vizită în Franţa că textul Constituţiei române este redactat atât în română cât şi în franceză. Dealtfel Constituţia României s-a inspirat mult din cea a Franţei, o dovadă în plus a ataşamentului României, a poporului român şi a liderilor ei faţă de Franţa ».

Deputatul UMP Guy Geoffroy la microfonul RFI