Traficul cu copii romi în proces la Marsilia

La Marsilia s-a deschis procesul zis al “bebeluşilor romi”. Zece suspecţi sunt judecaţi în faţa tribunalului corecţional într-o afacere descoperită în 2013. Printre acuzaţi se află şi 4 romi români bănuiti că ar fi fost organizatorii unei reţele de trafic cu copii.

Cei 4 romi români aflaţi pe banca acuzaţilor – Ilie Ioniţă, Valeriu Roşu, Florian Stan şi Florin Coman - sunt bănuiţi că ar fi servit drept intermediari între familii de ţigani francezi care nu puteau avea copii pe cale naturală şi familii sărace de romi din România. Afacerea a izbucnit în 2013 când în urma unui denunţ anonim poliţia descoperă că un nou-născut fusese vândut contra sumei de opt mii de euro şi un BMW de ocazie, maşină cu care mama care născuse în Franţa s-a reîntors în România. Cei 4 suspecţi, toti membrii apropiaţi ai familiei mamei naturale, sunt acuzaţi de « exploatare de fiinţe umane » şi riscă până la zece ani închisoare. De partea sa, cuplul format din Mike şi Carmen Gorgan care dorea să preia copilaşul riscă doi ai puşcărie şi o amendă de 30 de mii de euro. In cursul anchetei toată lumea a negat existenţa tranzacţiei dar nimeni nu a reuşit să explice de ce cuplul de ţigani francezi a dat suma de bani plus o maşină de mâna a doua mamei rome a bebeluşului. Limbile s-au dezlegat treptat şi ancheta a permis apoi descoperirea unei întregi reţele familiale de vânzare de copii romi în sud-estul Franţei şi în Corsica. 4 copii sunt pentru moment în centrul atenţiei justiţiei. « E un dosar de comerţ cu fiinţe umane » a rezumat la deschiderea audienţei preşedintele tribunalului.

In opinia specialiştilor, procesul de la Marsilia va permite clarificarea în dreptul francez a faptelor incriminate. Organizaţia internaţională contra sclaviei moderne, parte civilă la Marsilia, constată că « cu toate că dreptul francez nu interzice de o manieră explicită vânzarea sau cumpărarea unui copil, se punctează clar principiul indisponibilităţii corpului uman ».

Traficul cu copii romi în proces la Marsilia