Alexis Tsipras: o vizitǎ la Moscova urmǎritǎ cu suspiciune la Bruxelles

Primul ministru grec, Alexis Tsipras, şi-a anunţat pentru data de 8 aprilie o vizitǎ la Moscova. O vizitǎ care nu este foarte agreatǎ al Bruxelles, iar unii comentatori afirmǎ cǎ aceastǎ apropiere dintre Atena şi Moscova nelinişteşte Uniunea Europeanǎ.

La prima vedere, nimic mai normal decît dorinţa lui Alexis Tsipras de a obţine unele avantaje economice din partea Moscovei. El ar dori ca gazul livrat Greciei de cǎtre ruşi sǎ fie mai ieftin. Atena a mai doreşte sǎ cearǎ Moscovei ridicarea sancţiunilor impuse Greciei pe exportul de fructe şi peşte... Toate acestea ar putea pǎrea normale dacǎ raporturile dintre Rusia şi Uniunea Europeanǎ nu ar fi marcate în acest moment de tensiuni serioase. Dupǎ cum aratǎ un comentator în cotidianul Le Monde, la Bruxelles şi la Strasbourg unii demnitari europeni sau deputaţi îi reproşeazǎ premierului grec cǎ intrǎ într-un joc periculos. "Strategia domnului Tsipras este periculoasǎ şi contrarǎ intereselor poporului grec. El flirteazǎ cu Rusia şi cu China şi nu înceteazǎ sǎ-i înfrunte pe singurii sǎi parteneri care sunt în mǎsurǎ sǎ-l ajute", a declarat, de exemplu, Manfred Weber, şeful grupului Partidului popular european din cadrul Parlamentului de la Strasbourg.

Corespondentul cotidianului Le Monde la Bruxelles aratǎ cǎ şi NATO  urmǎreşte cu atenţie contactele dintre Grecia şi Moscova, şi se întreabǎ dacǎ Rusia nu încearcǎ sǎ deschidǎ o "breşǎ" în sînul Alianţei Atlantice.

Vizita lui Tspiras la Moscova intervine într-un context cînd Atena negociazǎ intens cu instituţiile internaţionale faţǎ de care trebuie sǎ-şi achite unele datorii urgente. In prezent Atena aşteaptǎ de la europeni un nou împrumut de şapte miliarde douǎ sute de milioande de euro. Imprumut în schimbul cǎruia Atena este practic somatǎ sǎ-şi asume o nouǎ serie de reforme. Oare încearcǎ noul executiv de la Atena sǎ-şi gǎseascǎ un nou creditor, la Moscova? Si cu ce preţ politic, în schimbul unor eventuale ajutoare? Uniunea Europeanǎ are motive sǎ-şi punǎ aceste întrebǎri într-un moment cînd Moscova îşi întǎreşte relaţiile de "prietenie" cu toate forţele şi grupurile din Europa care sunt de fapt anti-europene, care doresc abandonarea monedei unice, care militeazǎ chiar pentru dezmembrarea actualei Uniuni şi eventual pentru reducerea cheltuielilor militare ale ţǎrilor europene...