Pierre-Yves Le Borgn’ : « Din păcate mulţi francezi nu privesc România decât prin prisma chestiunii romilor »

le_borgn.jpg

Deputatul socialist francez Pierre-Yves Le Borgn'

« Din păcate mulţi francezi nu privesc România decât prin prisma chestiunii romilor Iată ce spune la RFI deputatul socialist francez Pierre-Yves Le Borgn’. Ales al francezilor care trăiesc în afara Franţei, mai exact în Europa centrală şi orientală, Le Borgn’ este de profesie jurist internaţional care a lucrat mulţi ani în SUA, Luxembourg şi Belgia. Actualmente el este bazat în Germania lucru care nu l-a împiedicat să adere şi la grupul de prietenie Franţa-România din Parlamentul francez.

« Am aderat la acest grup de prietenie pentru că îi reprezint pe francezii din România în Parlamentul de la Paris. Aveam nevoie deci să fiu în contact cu realitatea, să mă informez graţie acestui grup de prietenie care este ca o cutie de rezonanţă a tuturor dificultăţilor şi întrebărilor pe care le pot afla de la compatrioţii mei din România. De o manieră mai generală pot astfel vorbi şi despre situaţia internă din România. »

Si cum priviţi astăzi România, ce impresie vă face ţara ?

« România este o ţară la care ţin foarte mult. In ultimul an şi jumătate am fost de două ori acolo şi am putut vedea dinamismul de care dă dovadă această ţară. De asemenea am înţeles că există Bucureştiul de o parte şi restul României – şi în particular vestul ţării – de cealaltă parte. Există sfidări politice în România, situaţia politică este destul de complexă – ba chiar instabilă – şi mai ales există o privire pe care o aruncă francezii şi o parte din clasa politică asupra Românieicare îmi displace. Din păcate aceşti oameni nu privesc ţara Dvs decât prin prisma chestiunii romilor. Eu cred că România nu este doar asta, cu atât mai mult când ştim ce face România pentru romi. Este deci foarte nedrept să priveşti România doar din acest unghi. Este ceeace am încercat să spun şi în cursul dezbaterilor din cadrul grupului de prietenie Franţa-România. »

Deputatul socialist francez Pierre-Yves Le Borgn' la microfonul RFI