Operaţiunea « Collateral Freedom » a fost lansată

Asociaţia Reporteri fără frontiere a lansat joi cu ocazia zilei mondiale de combatere a cenzurii cibernetice, operaţiunea “Collateral Freedom”. Concret, organizaţia a deblocat 9 situri informatice care sunt de obicei cenzurate în diverse ţări din lume. Ce situri au fost deblocate şi în ce ţări?

Nouă situri de informaţii au fost deblocate în 11 ţări din lume considerate de Reporteri fără frontiere « inamici ai internetului. E vorba de « Grani » în Rusia, « Ferganews » în Kazahstan, Uzbekistan şi Turkmenistan, « The Tibet Post » şi « Mingjing » în China, « Dam Lam Bao » în Vietnam, « Hablemos Press » în Cuba, « Gooya News în Iran, « Gulf Center for Human Rights » în Emiratele arabe unite şi în fine « Bahrain Mirror » în Bahrein şi Arabia saudită.

Potrivit verificărilor efectuate de trimişii speciali ai agenţiei France Presse la Moscova şi Beijing, siturile de informaţii destinate Rusiei respectiv Chinei erau într-adevăr disponibile, vizibile, operaţionale graţiei adresei furnizate de asociaţia franceză.

Cum s-au putut conecta oamenii la aceste situri care de obicei sunt blocate de autorităţile locale ?

Ideea, strategia a constat în a dublica siturile originale. Copia - sau clona dacă vreţi - a fost apoi « urcată » pe cloud, pe « norul » informatic dematerializat al unor giganţi ai internetului precum Amazon, Microsoft sau Google. Strategia este abilă întrucât pentru ţările vizate de această operaţiune botezată “Collateral Freedom”, a face ca Amazon sau orice alt mare furnizor de Cloud Computing să fie inaccesibil revine a priva mii de firme de accesul la aceste servicii de care au nevoie şi se folosesc zilnic. « Costul blocării acestor situri-oglindă cum se spune ar fi deci economic şi politic extrem de ridicat » afirmă Reporteri fără frontiere. O asociaţie care promite că va menţine « în viaţă » aceste clone mai multe luni de zile. Internauţii sunt încurajaţi să participe la operaţiune fie difuzând adresele noi pentru conexiune fie făcând o donaţie în bani, ştiut fiind că Reporteri fără frontiere închiriază o lungime de bandă pentru această operaţiune, închiriere care are un preţ. In fine, cei mai pricepuţi dintre internauţi sunt invitaţi să creeze şi ei un site-oglindă, o clonă, cu cât numărul acestora fiind mare cu atât accesul la informaţie fiind mai uşor de realizat.

Până acum au mai avut loc operaţiuni similare de a creea situri-oglindă, clone, dar ele erau apoi copiate pe servere din Franţa sau din alte ţări libere din lume. Problema este că deîndată ce erau descoperite de inamiic, ele erau din nou blocate. Cu noua strategie care se bazează deci pe asa-zişii nori informatici, ţările care vor să cenzureze informaţia trebuie să taie accesul la situri mari, lucru pe care cum spuneam nu ş-il pot permite. In cazul în care totuşi o vor face, daunele colaterale riscă să fie mari, speră Reporteri fără frontiere.

Iată şi adresele siturilor-oglindă, clonelor realizate de Reporteri fără frontiere:

  1. Grani.ru, https://gr1.global.ssl.fastly.net/
  2. Fergananews.com, https://fg1.global.ssl.fastly.net/
  3. The Tibet Post International, https://tp1.global.ssl.fastly.net/
  4. Dan Lam Bao, https://dlb1.global.ssl.fastly.net/
  5. Mingjing News, https://mn1.global.ssl.fastly.net/news/main.html/
  6. Hablemos Press, https://hp1.global.ssl.fastly.net/
  7. Gooya News, https://gn1.global.ssl.fastly.net/
  8. Gulf Center for Human Rights, https://gc1.global.ssl.fastly.net/
  9. Bahrain Mirror, https://bahrainmirror.global.ssl.fastly.net/
Operaţiunea « Collateral Freedom » a fost lansată